Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela
Dodijeljeno prvih sedam certifikata ugljičnog otiska
VIŠE IZ RUBRIKE
Dodjela certifikata ugljičnog otiska članovima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela održana je danas u hotelu Korana Srakovčić.
-Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela već prije dvije godine pokrenula je projekt zelene transformacije u sklopu kojeg smo osmislili tri projekta, jedan je certificiranje eko zelenih hotela, drugi je održiva gastronomija i treći je dekarbonizacija malih obiteljskih hotela, odnosno mjerenje ugljičnog otiska. Upravo danas ćemo podijeliti prvih sedam certifikata o količini ugljičnog otiska kojeg mali obiteljski hoteli ispuštaju. Cilj projekta zelene transformacije je odgovor na sve veću potražnju suvremenih gostiju za ekološki prihvatljiv smještaj, ali i zbog ušteda koje se ostvaruju kroz implementaciju standarda za eko hotel, istaknuo je tom prilikom između ostalog predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić.
Rekao je kako su ovih prvih sedam hotela uložili u obnovljive izvore, u dizalice topline, u rasvjetu i učinkovitiju opremu koja smanjuje otisak. Količina koju ispuštaju hoteli koji su danas certficirani je od 1,9 do 5, što, kako je naveo znači da je to desetak puta manje nego što je prosjek Europske unije.
-Na to smo ponosni i vjerujemo da je uvođenje standarda zelenog poslovanja doprinijelo da su ovi hoteli upravo na toj razini, istaknuo je između ostalog Klarić.
Certifikate je dodijelila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
-Klimatske promjene su vrlo važan i veliki izazov za sve nas, ne samo za turizam, već općenito. I upravo stoga me veseli da nas prati i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela i strateški partneri Vlade na tom putu, da poduzimaju sve što se tiče projekata vezano za zelenu i digitalnu tranziciju. Ovo su važne stvari, klimatske promjene su važan segment bilo da govorimo o poplavama, sušama, povećanju razine mora, znači svim onim segmentima koji su nažalost današnja svakodnevnica. Turistički sektor upravo kroz svoje strateške i zakonodavne okvire prati što se događa s ciljem održivog, ali i kvalitetnog turizma, poručila je Brnjac.
Navedeni certifikat dodijeljen je i Ivanu Srakovčiću, vlasniku Hotela Korana Srakovčić koji je otkrio kako u svom objektu nakon što je prešao na plin, te prilagodio kuhinju, uštedi oko 25 posto energije, a radi i na uvođenju solarnih panela za koje čeka "zeleno svjetlo".
Nakon dodjele certifikata održan je okrugli stol „Proizvodnim profiliranjem do cjelogodišnjeg poslovanja obiteljskih i malih hotela“.