Dodijeljene županijske potpore turizmu u visini 1,2 milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Draganiću su danas uručeni ugovori za korisnike sredstava iz Programa unapređenja turizma Karlovačke županije za 2022. godinu. Županija je u proračunu za ovu godinu osigurala 1,2 milijuna kuna, a sredstva su podijeljena prema tri mjere, kako je rekla županica Martina Furdek Hajdin.

  -Mjera 1 je vezana za uređenje, opremanje i označavanje javne turističke infrastrukture u toj mjeri financiraju se jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice, dodijeljeno je 15 ugovora u vrijednosti 625 tisuća kuna. Mjera 2 je za izradu projektne dokumentacije također za javnu turističku infrastrukturu znači za projekte koji slijede, tu je ukupno dodijeljeno 195 tisuća kuna za ukupno 11 ugovora, isto tako korisnici su gradovi, općine i turističke zajednice. U Mjeri 3 financira se i privatni sektor, ta se mjera odnosi na potpore turističkim manifestacijama na području županije. Potpisano je 26 ugovora u ukupnoj vrijednosti 380 tisuća kuna, istaknula je županica.

  Jedan od korisnika je Općina Draganić, koja je temeljem javnog poziva, dobila 50 tisuća kuna za uređenje pješačkih staza na širem draganićkom području. Tim novcem uredit će četiri pješačke staze, svaka dužine od šest do 7,5 kilometara, a pomoću QR koda sve će staze biti označene, kako bi turisti mogli obići sve kulturne i povijesne znamenitosti te prirodne ljepote.

  -Za našu malu općinu, s ograničenim sredstvima u proračunu, ovo je jako velika pomoć. To će nam biti vjetar u leđa da krenemo putem unapređenja turističke ponude, jer potencijala na području naše općine itekako imamo, rekla je načelnica Općine Draganić Anica Domladovac.

  Županica Furdek Hajdin komentirala i najnovije turističke pokazatelje za Karlovačku županiju, naglasivši da veseli podatak da smo i dalje najposjećenija kontinentalna županija nakon Zagreba.

  -Vesele nas brojke i gibanja u turističkom sektoru. I u ovoj godini smo zadržali epitet najposjećenije kontinentalne županije nakon Grada Zagreba. Bilježimo povećanje za više od 80 posto i dolazaka i noćenja. I dalje je, naravno, južni kraj naše županije predvođen Rakovicom najposjećenija destinacija, međutim i u Ozlju i u Karlovcu i u drugim općinama bilježimo porast, rekla je Furdek Hajdin i dodala da su upravo ti pokazatelji razlog su za ulaganje u turističku infrastrukturu.

  -Ulaganjem u javnu turističku infrastrukturu, u manifestacije, to postaje razlog dolaska u Karlovačku županiju, a ne samo prolaska kroz nju. Glavna su nam opredjeljenja i želimo da naš turizam ne bude isključivo sezonski vezan za ljeto nego kroz cijelu  godinu i da se produži vrijeme boravka turista na našem području.

  Potpore Županije izuzetno su važne, istaknuo je direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak i to iz nekoliko razloga.

  -Govorimo o disperziji turističkih kretanja u Karlovačkoj županiji i ove godine su financirani projekti koji imaju strašan turistički potencijal, ali možda u ovom trenutku nisu komercijalni, no oni definitivno oplemenjuju turističku ponudu Karlovačke županije. I sami statistički pokazatelji idu tome u prilog, gdje svjedočimo sve većoj disperziji turističkih kretanja i dolazi do jačanja mikro destinacija koje su van ovih puteva glavnih turističkih kretanja i iz tog razloga su dodijeljene potpore Karlovačke županije izuzetno bitne, naglasio je Fanjak.

  Većina županije je ruralni prostor i to su spomenute mikro destinacije koje, po Fanjku, imaju veliki potencijal, to su skriveni dijelovi koji tek trebaju biti otkriveni.