Prvi Karlovački

Dodijeljene prve stipendije iz Zaklade Nikola Tesla

25.01.2019

Karlovac

Naš je osnovni cilj podržati sve one mlade ljude koji su u svom studiranju i svom području obrazovanja pokazali ne samo izvrsne rezultate nego se i dalje namjeravaju usavršavati u svojim poslovima i razvijati se, rekao je između ostalog Mandić

Četvero studenata dobilo je ugovore za prve stipendije dodijeljene iz Zaklade Nikola Tesla. Svečano potpisivanje ugovora bilo je Gimnaziji, a ravnatelj Zaklade Ervin Jančić naglasio je da je bila predviđena dodjela pet stipendija i to za STEM područje.
Natječaj je bio objavljen 10. srpnja 2018. godine na rođendan Nikole Tesle. Prema odluci o broju i visini stipendija koju donosi Upravni odbor Zaklade plan je bio dodijeliti pet stipendija studentima. Na natječaj je prijavljeno šest kandidata, a od toga su dva kandidata ostvarila stipendije iz drugih izvora te će za akademsku godinu 2018/2019 stipendije ostvariti četiri kandidata, izvijestio je Jančić.
Stipendije iz Zaklade Nikola Tesla nešto su izdašnije su od onih koje dodjeljuju Grad i Županija, te iznose tisuću kuna mjesečno. Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da je novac za danas uručene stipendije izdvojio Grad iz proračuna, a nada se da će se uključiti i gospodarstvenici svojim donacijama.
Grad Karlovac je odvojio iz proračuna sredstva koja će se u ovoj godini dodijeliti, a nadam se da će ovo svečano potpisivanje biti okidač da se za projekte zaklade zainteresiraju i drugi dionici u našem gradu. Prije svega mislim na gospodarstvo. Naime, stipendije koje Grad daje jesu ograničene visine, ali na neki način imaju puno veću širinu. Svrha i smisao Zaklade je ipak nešto drugo, a to je poticati izvrsnost. Kad danas govorimo o izvrsnosti često odemo na razinu elitizma što samo po sebi ne mora biti loše, ali to nije osnovni cilj. Naš je osnovni cilj podržati sve one mlade ljude koji su u svom studiranju i svom području obrazovanja pokazali ne samo izvrsne rezultate nego se i dalje namjeravaju usavršvati u svojim poslovima i razvijati se, rekao je između ostalog Mandić, kao i da bi se uključivanjem većeg broja donatora u Zakladu Nikola Tesla povećao i broj dodijeljenih stipendija, kao i njihova visina.
Od prvih stipendista nove Zaklade, na potpisivanju je bilo njih troje, Josipa Starčević, studentica šeste godine medicine, Dominik Šutalo, student završne godine studija primijenjene matematike na PMF-u i Alma Marevci, studentica prve godine diplomskog studija na Prehrambeno-biološkom fakultetu.
Šutalo i Starčević dobivali su ranije stipendije Grada, a stipendija iz Zaklade oboje je obradovala. Nakon završetka fakulteta žele ostati u Karlovcu, Josipa priželjkuje posao u karlovačkoj bolnici, dok Dominik nema još definitivan plan gdje će raditi. Alma, koja je također na predzadnjoj godini fakulteta želi raditi u Karlovcu, a ako već ne raditi, onda definitivno živjeti i raditi u Zagrebu.
Na dodjelu ugovora nije uspio doći četvrti stipendist Marko Sinčić student prve godine diplomskog studija na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. (kb)