Naš je osnovni cilj podržati sve one mlade ljude koji su u svom studiranju i svom području obrazovanja pokazali ne samo izvrsne rezultate nego se i dalje namjeravaju usavršavati u svojim poslovima i razvijati se, rekao je između ostalog Mandić

Dodijeljene prve stipendije iz Zaklade Nikola Tesla

VIŠE IZ RUBRIKE

  Četvero studenata dobilo je ugovore za prve stipendije dodijeljene iz Zaklade Nikola Tesla. Svečano potpisivanje ugovora bilo je Gimnaziji, a ravnatelj Zaklade Ervin Jančić naglasio je da je bila predviđena dodjela pet stipendija i to za STEM područje.
  - Natječaj je bio objavljen 10. srpnja 2018. godine na rođendan Nikole Tesle. Prema odluci o broju i visini stipendija koju donosi Upravni odbor Zaklade plan je bio dodijeliti pet stipendija studentima. Na natječaj je prijavljeno šest kandidata, a od toga su dva kandidata ostvarila stipendije iz drugih izvora te će za akademsku godinu 2018/2019 stipendije ostvariti četiri kandidata, izvijestio je Jančić.
  Stipendije iz Zaklade Nikola Tesla nešto su izdašnije su od onih koje dodjeljuju Grad i Županija, te iznose tisuću kuna mjesečno. Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da je novac za danas uručene stipendije izdvojio Grad iz proračuna, a nada se da će se uključiti i gospodarstvenici svojim donacijama.
  - Grad Karlovac je odvojio iz proračuna sredstva koja će se u ovoj godini dodijeliti, a nadam se da će ovo svečano potpisivanje biti okidač da se za projekte zaklade zainteresiraju i drugi dionici u našem gradu. Prije svega mislim na gospodarstvo. Naime, stipendije koje Grad daje jesu ograničene visine, ali na neki način imaju puno veću širinu. Svrha i smisao Zaklade je ipak nešto drugo, a to je poticati izvrsnost. Kad danas govorimo o izvrsnosti često odemo na razinu elitizma što samo po sebi ne mora biti loše, ali to nije osnovni cilj. Naš je osnovni cilj podržati sve one mlade ljude koji su u svom studiranju i svom području obrazovanja pokazali ne samo izvrsne rezultate nego se i dalje namjeravaju usavršvati u svojim poslovima i razvijati se, rekao je između ostalog Mandić, kao i da bi se uključivanjem većeg broja donatora u Zakladu Nikola Tesla povećao i broj dodijeljenih stipendija, kao i njihova visina.
  Od prvih stipendista nove Zaklade, na potpisivanju je bilo njih troje, Josipa Starčević, studentica šeste godine medicine, Dominik Šutalo, student završne godine studija primijenjene matematike na PMF-u i Alma Marevci, studentica prve godine diplomskog studija na Prehrambeno-biološkom fakultetu.
  Šutalo i Starčević dobivali su ranije stipendije Grada, a stipendija iz Zaklade oboje je obradovala. Nakon završetka fakulteta žele ostati u Karlovcu, Josipa priželjkuje posao u karlovačkoj bolnici, dok Dominik nema još definitivan plan gdje će raditi. Alma, koja je također na predzadnjoj godini fakulteta želi raditi u Karlovcu, a ako već ne raditi, onda definitivno živjeti i raditi u Zagrebu.
  Na dodjelu ugovora nije uspio doći četvrti stipendist Marko Sinčić student prve godine diplomskog studija na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. (kb)