USPJEŠNO ZAVRŠENA 5. STOP MOTION SCENA U KARLOVCU 

Dodijeljene nagrade u pet kategorija

VIŠE IZ RUBRIKE

Film

U ispunjenom Kinu Edison u Karlovcu jučer je završeno jubilarno 5. izdanje festivala Stop Motion Scena 2024. U okviru poziva na natječaj ove godine u natjecateljski program prijavljeno je 49 radova iz svih krajeva Hrvatske, snimljenih tehnikom stop animacije. U stvaranju kratkometražnih animiranih uradaka sudjelovalo je preko 250 autora, od individualnih do grupnih radova nastalih u okviru radionice, uz mentorsku podršku – ukupno 23 organizacije.

O najboljim filmovima u 5 kategorija odlučivale su ispred Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković, Lucija Ćeškić i Gabriela Prpić. Nagrade i priznanja su tako dodijeljeni u 5 kategorija, kako slijedi:

1. kategorija Predškolski uzrast
Posebno priznanje – “Tajne moga mjesta” / Odgojna skupina Grozdići, Dječji vrtić “Neven” Rovinj, područni vrtić Rovinjsko Selo, mentor Karmen Uljanić

2. kategorija Niži razredi osnovne škole
Posebno priznanje – “Čarobnjak i Zoza” / Filmska skupina OŠ Brajda, Rijeka, mentor Marina Lipić
Posebno priznanje – “Najbolje ljeto” / Grupni rad Gradska knjižnica I.G. Kovačić Karlovac, mentor Ana Vine
NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM – “Kaja i mačka Mica” / Grupni rad FKVK Zaprešić, mentor Miroslav Klarić

3. kategorija Viši razredi osnovne škole
Posebno priznanje – “Ciklus” / Marko Tkalčević, OŠ J.J. Strossmayera Zagreb, Likovna grupa za vizualni identitet, mentor Ivona Biočić Mandić
Posebno priznanje – “Ljeto iz svemira” / Grupni rad FKVK Zaprešić, mentor Jadranko Lopatić
NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM – “Crno - bijeli svijet” / Grupni rad FKVK Zaprešić, mentor Jadranko Lopatić

4. kategorija Srednjoškolski uzrast
Posebno priznanje – “Horror Vacui” / Lara Jakovina FKVK Zaprešić, mentor Lucija Petkoviček
Posebno priznanje – “Čoplek” / Luka Štebih, Graditeljska škola Čakovec, mentor Ljiljana Ille
NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM – “Vivienne” / Ena Kljaković Šantić, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, mentor Juraj Zvonimir Knezović

5. kategorija Odrasli autori
Posebno priznanje – “Patka” / Petar Čigir, mentor Ivona Biočić Mandić

Kao uvod u ovogodišnji festivalski program organizirana je radionica izrade scenografije u OŠ Grabrik u Karlovcu, pod vodstvom učiteljice Bogdanke Radanović Conjar, uz zanimljivo gostovanje nagrađivanog autora stripova i animiranih filmova Matije Pisačića, koji je održao radionicu “Strip i film”. Rezultat rada će biti prikazan do kraja školske godine.

Organizatori zahvaljuju svim autorima i mentorima koji su prijavili svoje radove na ovogodišnje izdanje, kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji ovog događanja, uz čestitke svim nagrađenima i želju da se i sljedeće godine vidimo u ovom broju, na istom mjestu.
Program provodi Kinoklub Karlovac u suorganizaciji s Kinom Edison. Financijsku potporu pružaju Zaklada "Kultura nova", Grad Karlovac i Hrvatski audiovizualni centar.