Matija Ratkaj, predsjednik i trener Inline hokej kluba "Karlovac"

"Dobro treniramo, dobro radimo, trudimo se da napravimo iskorak i da napredujemo, za sada je sve pod kontrolom"

VIŠE IZ RUBRIKE

Hokej

Inline hokej kluba "Karlovac" izuzetno je aktivan, muška inline ekipa igra u Državnom prvenstvu Slovenije i u Prvenstvu Hrvatske, a za žensku ekipu počelo je Prvenstvo Hrvatske u hokeju na ledu

Inline hokej klub "Karlovac" vrlo je aktivan, u tijeku je puna sezona, za muške u inline hokeju, za žene u hokeju na ledu. Muška inline ekipa igra u Državnom prvenstvu Slovenije i u Prvenstvu Hrvatske, a ženska ekipa igra Prvenstvo Hrvatske u hokeju na ledu, počela je nova sezona u kojoj su Karlovčanke ostvarile dvije pobjeda i jedan poraz. U Karlovcu još uvijek nema leda, pa djevojke igraju praktički bez treninga na ledu. Želja je karlovačkih hokejašica da odigraju nekoliko utakmica na klizalištu kod Sokolskog doma. Prema iskustvima iz prošlih godina, leda će u Karlovcu biti oko mjesec i pol. Mlađi uzrasti kluba također igraju inline hokej u Državnom prvenstvu Slovenije. Sve ekipe kluba treniraju redovno u dvorani za inline hokej u bivšoj vojarni u Luščiću. S prvim čovjekom kluba Matijom Ratkajem razgovarali smo o novoj sezoni, koja je u tijeku i o svim aktivnostima u Inline hokej klubu "Karlovac".

U tijeku je za vas puna sezona, kakve su aktivnosti?

-Igramo na tri fronta, igramo svi, tako da je vrlo zanimljivo, ima jako puno utakmica, dobro treniramo, dobro radimo, trudimo se da napravimo iskorak i da napredujemo. Za sada je sve pod kontrolom , prema očekivanju.

Što se tiče inline hokeja, seniori igraju inline hokej u prvenstvima Slovenije i Hrvatske, kakva je situacija?

-U Sloveniji smo odigrali tri utakmice, imamo jednu pobjedu i dva poraza do sada, morali smo odgoditi jednu utakmicu. Sad imamo šest utakmica u relativno kratkom vremenu, znači do 12. siječnja moramo odigrati šest utakmica i tako ćemo zatvoriti prvi krug. U prvenstvu ima deset ekipa i sve su podjednake. Čak više niti "Dinamiti" ne odskaču toliko, tako da je prvenstvo jako zanimljivo, vrlo izjednačeno i stvarno su ekipe jako kvalitetne, što vidimo po turnirima koje neke od ekipa igraju vani, u Pragu, po Francuskoj i Španjolska, tako da je sve super i nadam se da će tako i ostati.

Jednom prilikom si rekao da u tim slovenskim ekipama igraju neki bivši ili još uvijek aktivni igrači u hokeju na ledu, kakva je sada situacija?

-Da, tako je, tako za Dolenjske Toplice prijavljen Rok Tičar, koji je još uvijek aktivni igrač KAC-a, mislim. Ima puno i bivših ledaša, ima i puno što aktivnih, što bivših i profesionalnih igrači inline hokeja.

Igranje u ovoj ligi puno znači za stjecanje iskustva i za napredak momčadi, koliko je ustvari to natjecanje bitno za vas?

-Tako je naravno i putovanja su tu što je bitno za timski duh. Svaki petak putujemo tamo u Ljubljanu igrati, ali to je nadogradnja kluba bez toga nema naprijed, bez jedne takve lige, da igramo samo Prvenstvo Hrvatske jednom mjesečno, bez Slovenije ne bi bilo dobro, to ima svoju draž, a i mi kao klapa smo sve jači.

Kakvo je ove godine državno prvenstvo?

-Igramo jednom mjesečno, pet ekipa je u prvenstvu i prvo kolo smo odigrali, upisali smo dvije glatke pobjede, to nam dođe da igramo više manje s mladim igračima, tako da damo njima priliku da imaju natjecanje to je za njih početak seniorskog hokeja, nazovimo to tako za njih. Sve utakmice igraju se u Karlovcu, nažalost ove godine Zadrani ne igraju, tako da će se sve utakmice odigrati u Karlovcu, uključujući i završnicu.

Uz nekoliko otvorenih igrališta, dvorana u Karlovcu je jedino zatvoreno igralište, kakva je ustvari situacija s terenima u Hrvatskoj?

-Otvorena igralište su u Zadru i u Samoboru, ali natkriveni teren s pravom podlogom za inline hokej je jedino u Karlovcu. Ne znam šta se događa sa Zadranima, igraju s klincima s U 12 momčad Slovensku ligu, ali seniori su se jednu sezonu okupili, odigrali su državno prvenstvo bilo je to jako dobro s njihove strane, ne znam zašto su sada odustali. Stvarno im izlazimo u susret, smanjili smo broj dolazaka i htjeli smo svi i mi i Zagrepčani ići u Zadar odigrati čak i dvaput, triput godišnje, nije nam problem putovati do tamo samo da bi pojačali ligu i da bi što više klubova bilo u državnom prvenstvu. Ne znam zašto ne igraju u ovoj sezoni, najavili su da će se na godinu opet probati okupiti i igrati ligu.

Matija, djevojke su aktivne, igraju državno prvenstvo u hokeju na ledu i treniraju inline, kako im ide u prvenstvu?

-Da, još uvijek smo na inline hokeju, nadam se da će za koji dana otvoriti klizalište u Karlovcu, tako da ćemo onda preći na led. Ove godine su četiri ekipe u državnom prvenstvu, prošle godine bili su samo "Karlovac" i "Siscia", ove godine su se priključili "Sisak" i "Dinamo" iz Zagreba. Za sada ide jako dobro, odigrali smo tri utakmice, dvije protiv "Siska" i jednu protiv "Dinama". Ekipu "Siska" pobijedili smo s 5:1 i 5:4, a od "Dinama" smo izgubili 14:5. Mislim da ćemo i tu razliku između "Dinama" i nas smanjiti kada dobijemo led u Karlovcu i kada cure odigraju još koju utakmicu. "Dinamo" je spoj mladosti i iskustva, što bi rekli, većinu ekipe čine skroz mlade cure, ali imaju pet, šest igračica koje su nekada nosile reprezentaciju i koje su po meni još uvijek top igračice u Hrvatskoj, tako da je njima teško parirati, ali nadam se da neće svih pet iskusnih igračica doći na sve utakmice, pa ćemo vidjeti što možemo tada napraviti.

Jesi li uspio sačuvati sve igračice iz prošle sezone na okupu, je li bilo kakvih dolazaka, kakva je situacija?

-Nije bilo dolazaka, ali nije bilo niti odlazaka, razmišljali jesmo, par cura se interesiralo da bi došle, na kraju su ostale u matičnim klubovima, ali mi smo otvoreni za suradnju naravno. Isto tako ako nitko ne dođe, nas ima dovoljno, praktički imamo više igračica, mi jedan klub nego sva tri ostala kluba zajedno.

Sada su u Sisku dva kluba, oba igraju u prvenstvu, koji je kvalitetniji?

-U ženskom hokeju "Siscia" je bolja, ali "Sisak" kontrolira dvoranu, ima veći budžet i sve to, oni su u sukobu već godinama, tako da ne bih ulazio u to, jer ne znamo priču ni jednu ni drugu, nismo čuli ni jednu ni drugu stranu. Tako da tu borba nitko ne može shvatiti, jer u dvorani ima mjesta za još jedan klub, a ne samo za ta dva.

Ove godine je ipak bolje nego prošle, bila su dva kluba u prvenstvu, sada su četiri. Je li prvenstvo sada zanimljivije?

-Da, sada su četiri kluba, pa je zanimljivije, malo se ta kvaliteta, odnosno razlika između te dvije ekipe iz Siska smanjila, a i naše cure su puno napredovale. Tako da će sada biti zanimljivo prvenstvo, ja se nadam i vjerujem da ćemo pružiti dobar otpad svima i onda ćemo vidjeti kako će to na kraju završiti.

Hoćemo li vidjeti u Karlovcu koju prvenstvenu utakmicu?

-Trebalo bi biti na karlovačkom ledu šest utakmica, pošto je natjecanje četverokružno i krećemo čim otvore klizalište, jer tko zna kada će doći jugo, kada će se što pokvariti, tako da moramo odigrati tih šest utakmica, nadam se koju tijekom prosinca, a u prvom mjesecu sigurno.

Kakve su najave, kada će biti otvoreno klizalište?

-Vrijeme ide na ruku, hladno je, najava je da će led biti otvoren 9. prosinca biti, ako tako bude, odmah bi krenuli u ponedjeljak, 11. prosinca s treninzima na ledu. Radim raspored da vidimo kako ćemo s terminima i to onda moram uskladiti s Mladosti i Karlovačkom sportskom zajednicom i krećemo s radom na ledu.

Hoćete li i dalje neke treninge odrađivati u dvorani za inline hokej ili ćete sve prebaciti na klizalište?

-Pa klinci imaju još ovu subotu i nedjelju Slovensku ligu, igraju utakmice 15. i 16. prosinca, poslije toga će biti vjerojatno pauza mjesec dana i to ćemo taman iskoristiti malo da se odmore od inline hokeja i da im omogućimo i hokej na ledu. Seniorke će samo preći na led naravno, a seniori će ostati na rolama, uz možda kakav hakl jednom tjedno na ledu, malo za gušt.

Kakva je situacija s muškim hokejom na ledu, ima li tu kakvih planova?

-Pa iskreno, uopće ne želimo trošiti energiju na to, jer sa mjesec i pol dana leda, a to je i puno rečeno, nema apsolutno nikakvog smisla trošiti energiju na nekakav pokušaj igranja hrvatskog prvenstva s tih mjesec i pol dana leda, a u inline hokeju smo konkurentni. Imamo dobre uvjete za rad i ne vidim uopće smisao u tome da bi seniori igrali led, cure igraju prvenstvo na ledu zato što nemaju inline prvenstvo.

Može li vaša dvorana u Luščiću biti i ledena dvorana?

-Ne, jer nije dovoljno velikih dimenzija za led, da bi se igralo normalno prvenstvo mora biti ledena dvorana dimenzije 60x30 metara, ali to je normalno, mislim puno ledenih dvorana nisu samo ledene dvorane, no za nas je to inline dvorana, koju smo sami napravili.

Na Vunskom polju definitivno više nema igrališta, kome ste poklonili mantinelu?

-Poklonili smo mantinelu sisačkom klubu "Siscia", jer oni planiraju napraviti inline igralište u Sisku, a nama je to stajalo i propadalo. Oni će napraviti igralište da bi u ljetnim mjesecima mogli igrati inline hokej kada u Sisku nema leda. Brzo smo se dogovorili, oni su nas tražili mantinelu i mi smo im dali.

Kakva je situacija u vašoj dvorani, imali ste još neke radove u prostorijama, je li to pri kraju, kada će biti sve gotovo?

-Ne znam kada će to biti gotovo, radimo, pokušavamo nadograditi što god možemo, stalno održavamo postojeće stanje i borimo se koliko možemo. Promijenili smo krov, pa više ne curi, kod velikih ekstremnih kiša zna se desiti da negdje u dvorani probije voda. Od kada smo prije dvije godine promijenili krov i stavili podlogu niti jedan trening nije otkazan, normalno se radi i sve funkcionira.

U dvorani za inline hokej uvijek je veselo i atmosfera je prava sportska, kada su turniri praktički kao da nema konkurencije, a dolaze i ekipe iz Zagreba i iz Slovenije, kakvo je tvoje mišljenje?

-Konkurencije ima, ali to je zdrava konkurencija, Dolenjci igraju s drugom momčadi u Prvenstvu Hrvatske u inline hokeju, kao što mi igramo u Prvenstvu Slovenije. Praktički smo u Prvenstvu Slovenije mi i Dolenjci najveći rivali, to je taj popularni Kolpa derbi, stalno se borimo s njima, ali igramo i prijateljske turnire, oni dolaze na naše, mi na njihove. Jako su dobra ekipa, pašemo si i stalno se družimo, posebno nakon utakmica.  

Dobro si upoznat, kakva je situacija s terenima u Sloveniji?

-Znači, u Sloveniji su dvije dvorane za inline hokej, u Horjulu i u Lukovici. To je sve u blizini Ljubljane. Lukovica je 15 kilometara od Ljubljane prema Celju, a Horjul je 15 kilometara na drugu stranu, prema Postojni. Vanjski tereni su u Dolenjskim Toplicama i u Postojni. U planu je da se natkrije teren u Dolenjskim Toplicama, do kraja trećeg ili četvrtog mjeseca trebao bi doći balon iznad inline terena. Ima još manjih dvorana na sjeveru oko Jesenica, tamo se igra posebna liga, ali oni igraju u ljetnim mjesecima. Dolenjske Toplice su od Karlovca 45 minuta, pa ćemo i dalje surađivati, oni dolaze kod nas, a mi ćemo kod njih. Nema problema što se tiče prijateljskih utakmica i turnira.

Koliko je ustvari zauzeta vaša dvorana za inline hokej?

-Svaki dan treniramo, imamo tri nekada četiri, a nekada dva treninga tjedno, subotom je Prvenstvo Hrvatske jednom mjesečno. Sada su nam ekipe iz Zagreba počele dolaziti na treninge, uzmu termin pa haklaju, treniraju. Tako da tko god može, tko god hoće, može se javiti i u slobodnom terminu može koristiti dvoranu. Mi smo zaista za suradnju sa svima, bitno je da se igra.

Kako su se djevojke pripremale za državno prvenstvo u hokeju na ledu?

-Dobro, cure su same išle u Zagreb na led na termine za građanstvo, prije prelaska na led da malo otkližu, imamo dobre uvjete u Karlovcu za rad na rolama, a u Zagrebu vjerojatno ne možemo dobiti led, niti oni nemaju dosta leda. Otići ćemo u Delnice na klizalište u drugom mjesecu, s ekipom "Siscie" imamo tradicionalno vikend kamp treninge, zabava i utakmica. Treniramo na rolama, dođemo na utakmicu prvih desetak minuta se hvatamo malo, dok se naviknu djevojke, poslije igramo normalno.

Kakva je financijska situacija?

-Mi nikada nemamo problema s financijama, trošimo koliko imamo, tako da je trenutno situacija jako dobra, poplaćali smo sve kotizacije što smo imali, putujemo, svim ekipama je plaćeno putovanje na utakmicu, uspijemo nabaviti nešto opreme, sva djeca koja treniraju u klubu dobiju opremu.

Koliko imate, kako ti voliš reći, ljudi pod opremom u klubu?

-Pa, ja mislim da smo sad negdje na možda oko 80, 85, s tim da tu ne brojim polaznike škole rolanja, sada će biti i škola klizanja, tu će biti sigurno 50 klinaca na školi klizanja i planiramo upisati od te škole klizanja i obući u opremu desetak, dvanaest klinaca, to je super. Znači, negdje smo blizu stotke, tako nekako.