Prvi Karlovački

Dobra zabava na Foginovom povodom Međunarodnog dana mladih

13.08.2019

Mozaik

Carpe Diem i ove godine na zanimljiv način okupio mlade Karlovčane i Karlovčanke u obilježavanju Dana mladih

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih te se on kontinuirano obilježava svake godine 12. kolovoza. Tog dana, u cijelom svijetu, mladi, organizacije mladih te svi koji se bave mladima, obilježavaju ovaj dan na različite načine. Zamišljen je kao prilika da se vladama i drugima privuče pažnju na globalne probleme mladih, prepoznaju njihovi potencijali, slave postignuća i planiraju načini uključivanja mladih u poduzimanje koraka u razvoju društava.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je „Transformiranje obrazovanja“ gdje se  ističu napori kako bi se obrazovanje učinilo relevantnijim, pravednijim i uključivijim za sve mlade. Temeljen na 4. cilju Agende za održivi razvoj 2030. – „osigurati uključivo i pravično kvalitetno obrazovanje i promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve“ – Međunarodni dan mladih 2019. ispitat će kako vlade, mladi i organizacije usmjerene prema mladima, kao i drugi dionici preobražavaju obrazovanje i kako ti napori doprinose postizanju Agende za održivi razvoj 2030. godine.

Udruga Carpe Diem, kao i svake godine, uključuje su u obilježavanje Međunarodnog dana mladih organiziranjem aktivnosti u Karlovcu, na Gradskom i Foginovom kupalištu, u nedjelju 11. i ponedjeljak 12. kolovoza 2019.

– U nedjelju, smo izradili labirint povezanosti na zelenoj površini iznad gradske plaže. Labirinti su inače energetske centrale, dakle transformiraju okolinu i ljude koji šeću kroz labirint. Isti će biti postavljen do kraja mjeseca pa pozivam sve da se prošeću njime, govori predsjednica udruge Carpe Diem, Aleksandra Podrebarac.

U ponedjeljak su se članovi Carpe Diem-a premjestili pokraj odbojkaškog igrališta gdje su i održane pripremljene zabavne aktivnosti. Čitavo vrijeme, za svako pitanje znatiželjnih prolaznika, tu je bio netko od nasmiješenih članova i članica udruge za Info pultom.

– Već smo drugi puta na Foginovom kupalištu, prošle godine nam je bilo jako lijepo. Imali smo velik interes i od strane mladih i od onih nešto starijih, pa smo se i ove godine odlučili za bitku balonima. Utrkivali smo se u jutenim vrećama i dobro se zabavljali, dodala je Podrebarac.

Zaključno sa svime – mladi su itekako shvaćeni, samo oni to još ne znaju.(ls)

 

Fotografije preuzete sa Facebook stranice Info centra za mlade Karlovačke županije.