Prvi Karlovački

Do kraja lipnja trebalo bi pristići oko 40 tisuća doza cjepiva

Autor: Miloš Milovanović

14.04.2021

Koronavirus

Ovaj tjedan dolazi  nam 1.800 doza Pfizer cjepiva i 900 doza Moderne, a u subotu će biti punkt za docjepljivanje, doznajemo od ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branka Zoretića

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije do sada je prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti, bolnicama i domovima za starije i nemoćne osobe distribuirao oko 19 tisuća doza cjepiva. Cijepljenje se nastavlja i ovaj tjedan rekao nam je ravnatelj Branko Zoretić.

U ovom tjednu dolazi nam 1.800 doza Pfizer cjepiva i 900 doza cjepiva Moderne. U subotu ćemo imati punkt za docjepljivanje i to za one osobe koje su već dobile prvu dozu Pfizer cjepiva. U narednim tjednima, odnosno u mjesecu travnju, svibnju i lipnju prema nekim procjenama trebali bi dobiti oko 40 tisuća novih doza cjepiva. Tako će cijepljenje biti spušteno i prema ordinacijama primarne zdravstvene zaštite gdje bi bilo docjepljivanje, a bit će organizirani i punktovi. Trenutno smo u komunikaciji i razmišljamo o tome da se ustroje punktovi i na dnevnoj bazi što ovisi o količinama cjepiva.

Prokomentirao je i najnoviju situaciju vezanu uz cjepivo AstraZeneca.

Već smo nekoliko puta cijepili isključivo cjepivom AstraZenece i nije bilo odbijanja pacijenata. Eventualno su kod nekih osoba prilikom dolaska na cijepljenje utvrđene kontraindikacije da se ne mogu cijepiti. Tu je jako velika uloga obiteljskih liječnika koji taj dio vrlo kvalitetno iskomuniciraju sa svojim pacijentima te oni na cijepljenje dolaze bez ikakvog straha.

Kaže  da je i povećan broj testiranja na drive inu.

Opterećeni smo puno, pogotovo onaj tjedan prije i tjedan posije Uskrsa. Imamo veliki broj testiranja, u prosjeku je to od 250 pa do čak 350. Veliki broj je i privatnih platitelja odnosno osoba koje ne idu na uputnicu i negativan test im je nužan za prijelaz granice. Posljednjih dana imamo neki malo manji broj oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti te da će broj pozitivnih opadati.

Još uvijek je i dosta problema kod izdavanja nalaza, ističe Zoretić.

Nalazi se šalju liječniku obiteljske medicine, a svaka ona osoba koja ima sustav e građanin kojih je danas već veliki dio, može ga preko portala zdravlje u istom trenu kada ga pošaljemo liječniku putem sustav CEZIH, vidjeti i na portalu zdravlje. Time bi se rasteretio i sustav liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali  i nas u laboratoriju jer jednostavno nismo u mogućnosti svakom se javiti na telefon ili poslati privatni mail.