Mi ćemo sigurno već 15. siječnja ispred Grada Karlovca poslati Karlovačkoj županiji zahtjev za proglašenje elementarne nepogode jer ovaj iznos preliminarne štete govori da su se ispunili svi uvjeti, istaknuo je Mandić.

Do danas u Karlovcu prijavljeno 755 šteta od potresa, ukupno je evidentirana šteta od 99 milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nedavni potresi i posljedice na području Karlovca, kao i poduzete aktivnosti i planovi bili su tema današnje konferencije za novinare koju su održali  gradonačelnik Damir Mandića sa zamjenicima.

  Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak istaknuo je kako su od potresa 28. prosinca do danas imali 129 intervencija Javne vatrogasne postrojbe na objektima na području Karlovca, a do danas temeljem poziva za prijavu preliminarne štete imaju prijavljenih 755 šteta na privatnim objektima, objektima tvrtki, a od ukupnog broja, 111 je šteta na objektima državne imovine.

  Naglasio je kako je na karlovačkom području u ovom trenutku evidentirana šteta u iznosu od gotovo 99 milijuna kuna.

  -Od tog ukupnog iznosa, 76,2 milijuna kuna je šteta na državnoj imovini, a 22,7 milijuna je šteta koja je evidentirana na privatnim objektima, na objektima trgovačkih i društava i na sakralnim objektima. Naši timovi, njih sedam, danas će obići još 50 lokacija, a i ovog trenutka nam još dolaze zahtjevi timovi izađu van, a isto tako dolaze nam podaci o preliminarnoj šteti, kazao je Mrzljak. Naglasio je i kako su u sklopu prijavljenih šteta evidentirali 17 opasnih objekata ili stambenih jedinica u kojima živi 11 obitelji, od čega moraju iseliti šest objekata, a dva objekta su već i prije bila prazna. Mrzljak je izjavio i kako su prolongirali mogućnost prijave preliminarne štete za sedam dana, odnosno do 14. siječnja. Svima onima koji su prijavili štetu, a sami će izvoditi neke zahvate poručio je neka sačuvaju račune koji će biti osnova za refundiranje štete.

  Inače, oštećenja su zabilježena na području cijeloga grada, od Vukodera, Orlovca, Kaštela, na području grada, Udbinji, Kralja Petra Krešimira IV 2 i 2a, Draškovićevoj, Radićevoj, Šimunićevoj…

  Zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić osvrnula se na situaciju u karlovačkim osnovnim školama i vrtićima.

  -Statičari su obišli sve objekte gdje su bile prijavljene štete. Na sreću, u većini objekata radilo se samo o manjim napuklinama u zidovima i ti objekti su u potpunosti sigurni za boravak djece i za korištenje. Najveći problem koji nam se dogodio je na OŠ Dragojla Jarnević budući je tamo 26 dimnjaka koji su opasni. Upravo danas krenuli su radovi na sanaciji dimnjaka koji će biti u potpunosti uklonjeni kako bi zgrada bila sigurna za djecu. Plan je da sanacija bude gotova do kraja sljedećeg tjedna kako bi djeca mogla nesmetano krenuti na nastavu. Ukoliko dođe do nekog vremenskih nepogoda i taj se rok prolongira, tada postoji mogućnost da bi u nekom kraćem razdoblju djeca imala online nastavu, istaknula je između ostalog Navijalić.

  Podsjetila je i kako škole imaju svoje planove evakuacije i da su dužni provoditi vježbe koje su bitne za djecu i zaposlenike, te kako kontinuirano u suradnji s ravnateljima prate koje su vježbe u školama provedene i što treba još napraviti kako bi svi spremni dočekali početak polugodišta.

  Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako će 15. siječnja Karlovačkoj županiji uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

  -Jasno je da ova naša karlovačka priča što se tiče potresa nije ni blizu toliko dramatična koliko je situacija u Petrinji, Glini i Sisku. Prema broju prijavljenih šteta činjenica je da su potresi učinili određene štete u Karlovcu. Mi smo se od početka fokusirali na to da informacije oko prijave šteta dođu do naših sugrađana i to se vidi prema ovom broju prijava. Činjenica je da su vatrogasci imali više od 120 intervencija, ali s obzirom da je već dio njih i dan danas u Glini, tu smo imali malo problema, ali sve ide svojim tijekom i po prioritetima gdje se trebalo intervenirati, oni su intervenirali, te su i daje na raspolaganju.

  Ovo su preliminarne prijave šteta i mi ćemo sigurno već 15. siječnja ispred Grada Karlovca poslati Karlovačkoj županiji zahtjev za proglašenje elementarne nepogode jer ovaj iznos preliminarne štete govori da su se ispunili svi uvjeti, istaknuo je Mandić.

  Osvrćući se na oštećene sakralne objekte, rekao je kako je crkva Presvetog Trojstva u prvom potresu doživjela određena oštećenja i došlo je do padanja žbuke, ali nije neuvjetna, u njoj se može boraviti i od statičara je dobila zelenu naljepnicu. Što se tiče crkve i župnog dvora u Rečici, kazao je kako će tijekom današnjeg dana statičari  provjeriti stanje i ta crkva će isto ući u proceduru i procjene štete i planova za sanaciju.

  Osvrnuo se i na zbrinjavanje naših sugrađana kojima su stambeni objekti nakon potresa postali neuvjetni.

  -Mi smo već nakon 29. prosinca jednu obitelj koja se nalazila u državnom prostoru i koristila državni stan, s obzirom da je to zgrada koja nakon tog potresa više nije bila uvjetna, premjestili u jedan gradski stan. Isto tako nakon potresa koji je bio neku večer, na lokaciji Draškovićeva 6, preliminarnim izvidom i kada su izašli statičari, ta zgrada je proglašena neuvjetnom za trenutni boravak i radi se o šest obitelji kojima smo mi jučer ponudili da se smjeste u hotele, ali prema jutrošnjim informacijama oni svi su pronašli zamjenski smještaj i mi ćemo na taj način njima u jednom određenom razdoblju refundirati troškove stanovanja. Tijekom današnjeg dana statičari će izaći na lokacije vezane uz ove druge privatne stambene objekte i princip će biti isti, izjavio je.

  Prvi čovjek našeg grada podsjetio je i kako u staroj gradskoj jezgri postoji dio objekata koji je u državnom vlasništvu i koji su bili i prije, a sada su definitivno opasni, te istaknuo da kada se završi ovaj preliminarni dio ići će ne preskačući ni konzervatore ni Ministarstvo kulture sa zahtjevom za uklanjanje pojedinih objekata.

  Rekao je i kako je u utorak sa ostalim načelnicima i gradonačelnicima bio pozvan na sastanak stožera u Petrinji, gdje im je rečeno kako će država preko svojih ministarstava osiguravati smještaje za osobe i obitelji s potresom pogođenih područja. Naveo je i kako je jučer došao jedan zahtjev za zbrinjavanje višečlane obitelji iz Petrinje kojoj je kuća uništena.