Prvi Karlovački

Dimitrije Birač ističe: “Kvart bez vrtića je kvart bez budućnosti”

Autor: Marta Marinović

27.01.2021

Karlovac

-Kvart bez vrtića je kvart bez budućnosti, ovim riječima je započeo Dimitrije Birač, vijećnik GČ Grabik, član IO Nove ljevice (Zeleno-lijeva koalicija) i predsjednik karlovačkog ogranka, današnju konferenciju za medije. Birač je javnost podsjetio koliko je važna izgradnja vrtića u Novom centru te je iznio i problematiku dostupnosti te cijena karlovačkih vrtića.

-Cijela priča započinje 2015. godine kada je dječji vrtić “Bubamara” zatvoren. Roditelji su obavijest o zatvaranju dobili, defacto preko noći. Dječji vrtić od tada više nije otvaran niti uređivan. Mislim da to nije dobra poruka ni mladim roditeljima ni ljudima koji će se jednog dana doseliti u Karlovac i živjeti u ovom kvartu.

Birač je između ostaloga i poslao apel gradskoj vlasti da se napravi dječji vrtić na zemljištu vojarne Luščić kako bi se olakšalo i roditeljima i djeci. Na novinarsko pitanje, kako stoji u urbanističkom planu uređenja vojarne i  sama izgradnja vrtića, Birač ističe.

– Do prethodne rasprave koja je bila oko urbanističkog plana nije stajalo ni da će biti izgrađen Dom za starije osobe, da bi zatim u novinama izašlo da će ipak biti izgrađen. Taj prostor ima potencijala. Želim kroz javnu raspravu osigurati da se Grad više ne može izvući da se taj vrtić naposljetku ne izgradi. Također, i sami vidimo kako nas možda očekuje takav scenarij. To najbolje vidimo kako je Grad Karlovac od rješenja za vojarnu Luščić izabrao rad zagrebačkih studentica koje su u svoj plan postavile nebodere, umjesto plana koji su napravili mladi Karlovčani i Karlovčanke. 

Iako je i kako sam ističe svjestan da je Grad dosad uložio od 2007. nekih 100 milijuna kuna, ponavlja da se može i više, a to više se svodi na povećanje još više vrtićkih kapaciteta. Dimitrije Birač je izložio i nekoliko prijedloga za što kvalitetniji predškolski odgoj, između ostalo predložio je i besplatan vrtić za svu karlovačku djecu.

-Prije svega predlažem za stavljanje na srednji i dugi rok temeljni zahtjev i strategiju besplatnog vrtića za svu karlovačku djecu. Dakle, ne samo besplatan vrtić za djecu čiji roditelji rade, nego za svu. To znači promjena koncepcije u smislu, da ako ste svi nezaposleni to ne znači da vaše dijete mora biti s vama doma, već upravo da se shvati vrtić kao predškolski odgoj i obrazovanje. Ujedno to znači da svaki roditelj ima priliku naći posao i skrbiti za svoju obitelj, a u konačnici do dovodi i do toga da dijete ne treba dijeliti roditeljeve frustracije zato što on ne može naći posao. S druge strane, mislim da bi trebalo promijeniti način promišljanja predškolskog odgoja i obrazovanja, tako da se omogući, ponavljam, ali i ističem, besplatan vrtić svoj karlovačkoj djeci. Roditelji tada neće imati brige košta li vrtić 600 ili 700 kuna. Uz ove prijedloge, mislim da zajedno moramo pronaći način kako spojiti naše, lokalne poljoprivrednike, karlovačke OPG-ovce s našim vrtićima i školama, tako da našim klincima ponudimo zdravu i domaću hranu.