Prvi Karlovački

Dječji vrtić u Mahičnu izgrađen prije roka, od rujna će ga pohađati 46-tero djece

Autor: Miloš Milovanović

03.07.2020

Karlovac

Izgrađeno je i opremljeno preko 500 kvadratnih metara prostora za dvije jasličke i jednu vrtićku grupu, a s njima će raditi šest odgojitelja koji će biti zaposleni

Povodom završetka projekta „Dječji vrtić i jaslice Mahično za dječji osmjeh“ danas je pred novoizgrađenim objektom održana konferencija za medije. Svečanost otvorenja novog vrtića u Mahičnu bit će upriličena u rujnu s početkom nove pedagoške godine. Gradnja vrtića sufinancirana je iz Europskog fonda za ruralni razvoj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.

Iznos sufinanciranja ovog projekta je 3 milijuna i 812 tisuća kuna iz sredstava Europske unije i 672 tisuće i 875 kuna iz nacionalnih sredstava. Ovim sredstvima treba pridodati i preko 2 milijuna kuna koja je izdvojio Grad Karlovac tako da se dolazi do ukupne vrijednosti projekta od 6,6 milijuna kuna. Treba spomenuti i uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda koji je također napravljen i koristit će i vrtić i škola zajedno, kazala je gradska pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

Cilj ovog projekta, ističe pročelnica, je poboljšanje životnih  uvjeta ruralnog stanovništva kroz proširenje lokalnih temeljnih usluga usmjerenih na potrebe djece čime se ostvaruju uvjeti za ostanak stanovništva na ovom području i naravno poboljšanje demografske strukture stanovništva. Specifični cilj projekta je, pak, unapređenje kvalitete brige  za djecu predškolske dobi na sjevernom dijelu ruralnog područja grada Karlovca.

Uređeno je preko 1.800  kvadratnih metara za potrebe provođenja predškolskog odgoja, sukladno državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i obrazovanja. Izgrađeno je i opremljeno preko 500 kvadratnih metara prostora za dvije jasličke i jednu vrtićku grupu, 46-tero djece, a  s njima će raditi šest odgojitelja koji će biti zaposleni.

Radovi na gradnji su počeli u kolovozu prošle godine, a prije tjedan dana dobivena je i uporabna dozvola. Pri samom kraju je i opremanje unutarnjeg dijela vrtića.

Gradonačelnik Damir Mandić se zahvalio svima koji su u manje od godinu dana završili posao, a posebno se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u pripremi.

Grad Karlovac je u zadnjih 7-8 godina uložio skoro 100 milijuna kuna u rekonstrukciju postojećih  vrtića. Ovo je pak prvi objekt kojeg smo financirali europskim novcem, posebice me veseli što se vrtić nalazi na ruralnom dijelu grada Karlovca i to je onaj element ravnomjernog razvoja i urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske. Nakon što smo obnovili sve objekte, vrtić Dubovac je pri kraju, a onaj na Baniji bi vrlo skoro trebao doći na red, pokazuje se da nam treba još jedan veliki vrtićki objekt, čak veličine Grabrika. Već sad o tome razgovaramo i tražimo rješenja. Jasno je da mjesto u vrtiću je u biti jedna od većih demografskih mjera jer na taj način se osigurava roditeljima da imaju svoje radno mjesto. Mi smo opet ove godine uspjeli svim roditeljima koji rade, osigurati mjesta u vrtiću za njihovu djecu. Vjerujem da ćemo i idućih godina povući europski novac da zatvorimo našu priču smještaja za najmlađe. Ovaj objekt, kao i škola, su jako značajni za Mjesni odbor Mahično i da će ovo sigurno biti jedan zalog za ovaj kraj da se nastavi razvijati i naravno da bude što više djece, rekao je na završnoj konferenciji za medije gradonačelnik.

Inače, u utorak će biti objavljene konačne liste prvenstva upisa u vrtiće, a informacije će biti objavljene na web stranici Grada Karlovca te na stranicama vrtića.

Foto: Igor Čepurkovski