iz maminog kutka:

Djeca pred televizorom

VIŠE IZ RUBRIKE

Ah, ti ekrani!!!

Mnogobrojni dječji i razvojni psiholozi smatraju kako djeca starija od dvije godine ne bi smjela gledati televiziju duže od dva sata dnevno. Djeca mlađa od dvije godine ne bi prema stručnjacima smjela gledati televiziju uopće.

Poznato je da čak i u ograničenim količina gledanje televizije može loše utjecati na razvoj djeteta. Upravo zbog toga treba znati pronaći idealnu količinu i kvalitetu sadržaja koje dijete smije gledati.

Ukoliko odaberete kvalitetan sadržaj namijenjen djetetovoj dobi pomoći ćete mu da razvija maštu, uči o pravim obiteljskim vrijednostima i mnoge druge korisne stvari.

No, čak i kad se radi o sadržaju prilagođenom djetetovoj dobi, treba imati na umu koliko vremena dijete smije provoditi pred televizorom. Mnogobrojni dječji i razvojni psiholozi smatraju kako djeca starija od dvije godine ne bi smjela gledati televiziju duže od dva sata dnevno. Djeca mlađa od dvije godine ne bi prema stručnjacima gledati televiziju uopće.

Prve dvije godine djetetova života mozak se najintenzivnije razvija te televizija i drugi elektronički mediji mogu otežati ili spriječiti istraživanje okoline, interakciju sa ostalim ljudima oko sebe i igru koja je vrlo bitna za učenje i psihički razvoj djeteta.

 

Opasnosti pretjeranog gledanja televizije

Previše vremena provedeno pred televizorom usporava metabolizam i dovodi do prekomjerne tjelesne težine djece, smanjuje se razumijevanje, usporavaju refleksi i djeca gube potrebu za slikovnicama.

 

Pravila kod gledanja televizije
  1. Ograničite broj sati koje dijete smije dnevno provoditi pred televizorom.

  2. Vikendom pokušajte potpuno izbjeći gledanje televizije i zamijeniti ih boravkom u prirodi.

  3. Ne stavljajte televizor u dječju sobu.

  4. Za vrijeme obroka i pisanje domaće zadaće neka televizor bude ugašen.

  5. Budite dobar primjer svom djetetu. Ne pretjerujte sa gledanjem televizije.

  6. Osigurajte djetetu dovoljno zabavnih i zanimljivih sadržaja za kišne dane kako bi imali alternativu. Puzzle, društvene igre, slikovnice, dječji časopisi i zabavne knjige neka se uvijek nađu pri ruci.

  7. Provjerite da li je sadržaj koje dijete gleda prikladan za njega.

  8. Razgovarajte s djetetom o emisiji koju su gledali, što su iz nje naučili.

  9. Savjetujte se sa ostalim roditeljima, odgajateljima i učiteljima koji sadržaj je najprikladniji za dob vašeg djeteta.

  10. Kada god je to moguće televiziju zamijenite nekom drugom, po mogućnosti aktivnošću na otvorenom.

Izvor: Mamin kutak