Prvi Karlovački

Dizelski motor iz nuklearne elektrane Smolensk stiže na remont u Karlovac

16.08.2019

Karlovac

Nakon gotovo 42 godine rada dizelski motor težak 84 tone stiže na remont u karlovačku tvrtku Adriadiesel, koja ga je izradila

Dizelski motor iz nuklearne elektrane Smolensk, proizveden 1978. godine u pogonima karlovačkog Adriadiesela, u ponedjeljak stiže u Hrvatsku na remont.

-Nakon gotovo 42 godine rada dizelski motor težak 84 tone potrebno je obnoviti te će ga dopremiti jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, Antonov 124-100, čije je slijetanje u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman planirano oko 15 sati u ponedjeljak, 19. kolovoza, javili su iz Adriadiesela.

Nakon slijetanja dizelski motor bit će prebačen na specijalnu prikolicu te će u večernjim satima izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Adriadiesela u Karlovcu. Završetak remonta, kao i odvoz navedenog motora planiran je za kraj 2019. godine.

Adriadiesel je vodeća tvrtka za proizvodnju dizelskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europi. Danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori, i to ne zbog kvara, već zbog nestanka goriva.