Dinko Neskusil - ratni reporter koji to nije želio biti

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ratne fotografije Dinka Neskusila ovih dana, kad se prisjećamo prvih velikih napada na grad 1991. godine, ponovo su aktualne.

  Trideset i jedna je godina prošla kako je 4. listopada 1991. godine napadnut Karlovac, a Dinkove fotografije razaranja iako mnogima još žive u sjećanju, s druge strane mlađim su generacijama neprocjenjivo svjedočanstvo o tim ratnim vremenima.

  Mnogi Dinka znaju ga i pamtit će ga po fotografijama rata, a on zapravo nikad nije želio biti ratni fotoreporter.

  -Rat je došao k nama, ja nisam otišao u rat. Došao je u moje dvorište i kao fotograf Karlovačkog tjednika jednostavno sam postao ratni fotoreporter. Nisam to tada niti znao, nego sam saznao kasnije kroz godine. Kad je rat završio tako sam i ja završio svoju priču kao ratni fotoreporter i nikad to više ne bih želio raditi, kazao je Dinko prilikom otvaranja izložbe „Lica Karlovčana 1991. – 2021.“

  Fotografije su nastale odlascima na teren, fotografirajući dečke, prijatelje iz mladosti i djetinjstva, a prve ratne fotografije snimljene su 21. i 22. rujna 1991. godine. Jedna od njih posebno se izdvaja, a snimljena je na Mostanju.

  -Najdraža mi je fotografija snimljena 22. rujna 1991. godine. Možda mi je najdraža zato što je upravo bila prva, a i najviše je objavljivana. Ona je nekako u tom trenutku pokazivala našu snagu, a  tada je apsolutno bilo i snage, i hrabrosti, i ludila, ali i neznanja. Svega toga je trebalo da bi danas bili ovdje, istaknuo je Neskusil.

  Tijekom ratnih godina Dinko je snimio 4.200 fotografija, sve su snimljene na negativima i sve su crnobijele. Tu je svoju arhivu dao Muzeju Domovinskog rata.

  Prošlogodišnja izložba „Lica Karlovčana“, kaže Dinko, bila je točka na i. Na simboličan način tom je izložbom zatvorio ratno poglavlje svoje karijere.