Prvi Karlovački

Dimitrije Birač: „Zašto HŽ Infrastruktura ne odgovara Gradu Karlovcu već mjesec i pol dana?“

Autor: Sunčica Laić

28.07.2022

Politika

Povodom današnjeg dolaska premijera Andreja Plenkovića i ministra Olega Butkovića zbog potpisivanja ugovora za gradnju drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac-Karlovac, te predstavnika izvođača i HŽ Infrastrukture, priopćenjem se medijima obratio županijski i gradski vijećnik Nove ljevice, Dimitrije Birač.

Ovim putem želim obavijestiti javnost te apelirati na gradonačelnika, ali i medije ako im se pruži prilika da predstavnicima HŽ Infrastrukture postave jednostavno pitanje: Zašto HŽ Infrastruktura ne odgovara Gradu Karlovcu već dobrih mjesec i pol dana?

Početkom lipnja poslao sam upit Gradu kojim sam zatražio dokumentaciju za projekt drugog kolosijeka, tj. plan što bi se sve obnavljalo i izgradilo u Karlovcu? Dakle, uz rekonstrukciju kolodvora (koji obuhvaća i izgradnju perona i pothodnika prema Drežniku), i izgradnju ceste na Orlovcu. To je navedeno tek na jednoj stranici Studije utjecaja na okoliš (2017, str. 26/27).

Ipak, mene zanima postoji li unutar tog glavnog projekta, dio koji se precizno, razrađeno i konkretno odnosi samo na Karlovac? I koji bi bio rezultat razgovora i pregovora Grada Karlovca i HŽ-a? Karlovac je ovdje daleko najveći i najznačajniji grad i morao bi, s obzirom na svoj položaj i važnost, imati poseban status.

Iz Grada su mi odgovorili da takav projekt nemaju, i da će moj upit kao gradskog vijećnika proslijediti HŽ-u. I evo, prošlo je već mjesec i pol dana, ali HŽ ne odgovara.

Mogu pitati i sljedeće: je li u projekt obnove kolodvora i izgradnje drugog kolosijeka uključeno rješenje onog nakaradnog zida ili zidića na brzoj cesti do Kupe? Jesu li one hale koje su u katastrofalnom stanju (313173, KARLOVAC I, Broj katastarske čestice 2829, 2840, 2827 itd.) uključene u projekt?

Svakako pozdravljam što će se stvari napokon pokrenuti s mrtve točke. Kao što pozdravljam pozitivnu ulogu Grada i Županije u cijelom procesu, uključujući i uspjeh oko nove ceste na Orlovcu.

Međutim, ovaj projekt je od presudne prometne, ekonomske, demografske važnosti za budućnost Karlovca i kao takav se realizira jednom u sto godina. Upravo zbog toga Grad mora tražiti (i izboriti se!) sve što je bitno da ova priča s kolodvorom na Baniji završi tako da najbolje služi interesima Karlovca. Ne pristajati samo na minimalne ustupke. Grad mora gledati vizionarski i prema Baniji i prema obali Kupe. Ovaj projekt je odlična prilika za početak revitalizacije Banije. Ali dok u HŽ-u na revitalizaciju ne moraju misliti, gradonačelniku ona mora biti na dnevnom redu, poručuje Birač.