Prvi Karlovački

Dimitrije Birač: “Što prije pronaći modus operandi revitalizacije karlovačke Zvijezde”

Autor: Sunčica Laić

26.06.2020

Politika

Problem obnove karlovačke Zvijezde bila je tema današnje konferencije za novinare Dimitrija Birača, nezavisnog kandidata za Sabor na listi koalicije “Možemo-Nova ljevica-Orah-Radnička fronta-Zagreb je naš-Za grad.”

Pressicu je održao ispred derutnih građevina na križanju Šimunićeve i Haulikove ulice.

-Ovdje su dvije čestice kojima je država jednoj potpuni, a drugoj većinski vlasnik. Samo jedan dijelić je vlasništvo fizičke osobe. Pogledajte u kakvom su stanju. I molim vas pogledajte u kakvom je stanju zemljište jedne privatne kuće koja je ranije srušena. Mogao bih ih tako nabrajati u unedogled, ali postavlja se pitanje ako je Grad Karlovac i karlovačka politika koja je ovdje zadnjih 26 godina na vlasti definirala u dva strateška dokumenta grada, Strategiji o razvoju grada Karlovca i Strategiji kulturnog razvoja grada Karlovca da je Zvijezda prioritet, onda se postavlja pitanje što to znači prioritetna revitalizacija karlovačke Zvijezde?

Ili gospoda ne razumiju što znači pojam prioriteta, ili je po njima prioritet nekakvo postupno, obnavljanje nekakvim puževim korakom što me dovodi do zaključka da je promjena nužna i da se ova vlast mora mijenjati jer prije svega ili ne razumije koncept prioriteta ili je nesposobna u kontekstu svoga znanja, svojih sposobnosti i svoje struke ovo riješiti.

Podsjetio bih da je karlovačko Gradsko vijeće već u travnju 2018. godine donijelo Plan upravljanja Zvijezdom. Je li se što napravilo?

Pitanje je kako će se realizirati ta revitalizacija, dakle ne kako će skovati planove i konstruirati nekakve dokumente, nego na koji način će to riješiti. Drugi problem je i Konzervatorski odjel. Čujem od dobrog dijela građana da Konzervatorski odjel zapravo bitno pridonosi jednoj podjeli na privilegirane i neprivilegirane Karlovčane. To znači da neki siromašni Karlovčani koji bi htjeli nešto učiniti sa svojim životnim prostorom, konzervatori su im za vratom, međutim neki drugi, od bogatijih građana do političara Karlovca, oni nemaju nikakvih problema, istaknuo je između ostalog Birač.

Rekao je i kako je Konzervatorski odjel zapravo jedna ispostava Ministarstva kulture i u tom kontekstu prava meta je državna razina, odnosno Ministarstvo kulture i Hrvatski sabor, te kako se stvari mogu promijeniti optimalnom kombinacijom dvaju koncepata.

Prvi je odozdo, to ne znači Grad i tribinice, to znači da se Grad preko svojih vijeća gradskih četvrti inicira svakodnevne razgovore sa svim građanima karlovačke Zvijezde. Da ovdje itekako dođu konzervatori koji ne znam jesu li ikada vidjeli terena, da razgovaraju s tim ljudima i da im oni kažu „meni krov prokišnjava godinama, a nemam novaca za nikakav popravak“ i da se tu nađe jedan modus, naglasio je.

Što se tiče koncepta „odozgo“, smatra kako je potrebna inicijativa iz državne politike i usmjeri prema Ministarstvu kulture kako bi se pronašao modus operandi.

-Zalažem se da se pod hitno intervenira s državne razine, bilo putem Ministarstva kulture da se vidi s konzervatorima i s Gradom Karlovcem i da se što prije pronađe modus operandi koji bi imao za cilj skupiti bivše, sadašnje i buduće vlasnike koji pokazuju interes za karlovačku Zvijezdu da se ta revitalizacija pokrene, a ne da i dalje ostaje samo sredstvo za propagandu prije samih izbora, poručio je Birač.