Prvi Karlovački

Dimitrije Birač : “Predlažem da Grad preuzme projekt Sindikalne stambene zadruge na Dubovcu i time poveća gradski stambeni fond”

Autor: Sunčica Laić

23.02.2022

Politika

Na propali projekt Sindikalne stambene zadruge iz Zagreba osvrnuo se danas gradski vijećnik Nove ljevice, Dimitrije Birač. Navedena zadruga je na Dubovcu uz Kozjaču planirala gradnju pet stambenih zgrada s 280 stanova, a dovršene su samo dvije zgrade, uz treću koja je betonsko ruglo.

-Prije nekih 16 godina bilo je aktualno pitanje ulaganja Sindikalne stambene zadruge i stanova gdje bi živjeli i Zagrepčani i Karlovčani. Tu je trebao biti plan investicije pet stambenih zgrada sa 280 stanova. Dovršene su samo dvije zgrade i jedna je ostavljena da trune, izjavio je Birač.

Rekao je kako je tadašnji gradonačelnik Miro Škrgatić šetao se s investitorima i govorio kako će se riješiti stambeno pitanje dijela Zagrepčana, ali da od toga nije nažalost bilo ništa.

-Ti takozvani Škrgatićevi stanovi su jedan bitan dio nasljeđa vladajuće stranke čiju stambenu politiku vidimo u kontinuitetu do dana današnjega a vidi se i u rečenici koju je Škrgatić tada izrekao da bi „Grad mogao kupiti nekoliko stanova da onda pomakne dio socijalnih slučajeva sa gradske liste“. Vidimo da se i nastavlja ta politika gdje se u biti gradski ili javni stanovi isključivo gledaju kao za socijalne slučajeve umjesto da to bude razvojno i demografsko pitanje. Prije mene su na ovu situaciju upozoravali i iz ProbudiKa i u velikoj mjeri se slažem s njihovim prijedlogom kojeg ću ja modificirati i uputiti gradonačelniku. Naime, bilo bi dobro da se pitanje Sindikalne stambene zadruge riješi na način da se Grad angažira presudno prema tome da vidi tko je pravi vlasnik, je li to društvo Hanžeković ili je to i dalje Sindikalna stambena zadruga, da se uđe u trag, da se dogovori način na koji bi Grad ušao u ovaj projekt. Taj projekt već postoji, zna se na koji način bi stanovi i zgrade trebali izgledati i da prijedlog je da Grad preuzme brigu o tome bilo u dogovoru s državom, bilo samostalno i da ovih ukupno 280 stanova osposobi i na taj način počne rješavati stambeno pitanje u Karlovcu, da poveća gradski fond i da to pitanje bude razvojno, a ne socijalno, poručio je Birač naglasivši kako u Karlovcu vlada ogromna potražnja za stanovima.

-Čini mi se da gradonačelnik ne poznaje ove tri riječi – „razvoj u prostoru“. Ne možete razvijati grad Karlovac tako da ćete staviti na jedinu zelenu površinu zgradu u Novom Centru ili u Grabriku tri, četiri zgrade, nego ovdje gdje se već počela situacija razvijati možete osuvremeniti. Bitno je da gradska uprava osmisli stambenu politiku, da se napravi analiza i da se vidi koliko Karlovčana živi u kakvim stanovima, kolika je potražnja za stanovima, kolika je hitna potražnja, tko su primarne, sekundarne i tercijarne skupine, istaknuo je.

Naglasio je kako nije za to da tu dođu bageri preko noći i da počnu graditi, nego je prijedlog da se Grad angažira presudno u smislu da pokaže političku i administrativnu volju da preuzme ovaj projekt.

-Sindikalna stambena zadruga je u stečaju, a Grad ima pravne službe i mogli bi ispitati i ući u taj projekt. Moj cilj je da ovdje niknu gradski stanovi i da se na taj način utječe i na cijenu stambenog kvadrata i na stambeno pitanje u gradu Karlovcu, zaključio je Birač.