Prvi Karlovački

Dimitrije Birač o Strategiji sporta Grada Karlovca: Od nedovoljnih kapaciteta i kadrova, do bazena i donacija sportskim klubovima

Autor: Sunčica Laić

30.11.2020

Politika

Na Strategiju razvoja sporta Grada Karlovca za razdoblje od 2021. do 2028. godine za koju je jučer završilo javno savjetovanje, osvrnuo se danas Dimitrije Birač, vijećnik u Gradskoj četvrti Grabrik i član izvršnog odbora Nove ljevice.

Osnovni problemi karlovačkog sporta, koji se navode u Strategiji, mogu se zaokružiti: infrastruktura, odnosno nedovoljni kapaciteti i kadrovi, odnosno premali broj profesionalnih trenera od ukupnog broja uključenih u sport (17 od 104). Ljudi su ključni, a njih se najviše zanemaruje. Sve je to u kontekstu premalo novaca koje Grad odvaja za sport. Kada bi Karlovca dao za sport po glavi stanovnika koliko su u prosjeku izdvajali hrvatski gradovi 2018. godine, onda bi ukupni iznos bio oko 18.6 milijuna kuna. Iznos koji je Karlovac izdvajao te 2018. godine iznosio je 7.8 milijuna kuna. Autori strategije su odabrali tu godinu kao referentnu jer je tada bio najveći porast sredstava za karlovački sport, naglašava Birač.

Komentirao je i donacije gradskih tvrtki sportskim klubovima.

-Prisutne su i nemale donacije gradskih firmi. Pritom je manjkavost da firme doniraju direktno i sportskim klubovima. Bilo bi transparentnije da se taj novac po određenom planu, ako se već ide u doniranje, daje KŠZ koja bi onda unutarnjim mehanizmom dodijelila dalje novac klubovima. Ovako se navodno politika izuzela iz procesa odlučivanja, a zapravo je još više prisutna. Zna se kome ide i koliko, ističe.

Osvrnuo se i na nedostatak dvorana za momčadski sport.

-Jednostavno rečeno, nedostaje nam dvorana i ne znam ima li ijedan dvoranski momčadski sport koji ima mogućnost dva treninga dnevno. Igrao sam košarku niz godina i znam kao bivši igrač kakvu presudnu razliku čine jedan ili dva kvalitetna treninga dnevno. Ovaj nedostatak se može riješiti realizacijom jednosmjenske nastave, nakon čega bi poslije 13h školske dvorane koristili sportski klubovi, s tim da bi svaka dvorana mogla biti za jedan sport. Ili se može riješiti izgradnjom novih kapaciteta, za što su potrebna nova ulaganja, napominje.

Govoreći o rekreaciji istaknuo je i kako je sramota da ovaj grad nema bazena.

-Kad govorimo o sportu i rekreaciji, ne želim ignorirati temu bazena, kojeg ovaj grad nije vidio. SDP-ov projekt iz 2005. godine za koji je dano oko četiri milijuna kuna (sam projekt + dokument energetske suglasnosti jedan milijun kuna), naprasno je prekinut dolaskom HDZ-a na vlast od kada i traje njihova vladavina nad ovim gradom. Ubrzo nakon toga su obećali bazen i krenuli u izradu projekta pa opet dali tri milijuna kuna. Onda je došla kriza pa je dokumentacija ostala „u ladici“. Drugim riječima, izgradnja bazena je blokirana, a minimalno sedam milijuna kuna nepovratno izgubljeno, naglašava.

Na kraju se osvrnuo na neke od zaključaka navedene Strategije sporta.

Strategija daje dva važna zaključka. Treba razmisliti o reduciranju i spajanju klubova. Logičan zaključak ali koji možda i previše računa na politiku, ali zaboravlja da postojeće stanje i jest odraz političke volje. Drugi zaključak, Strategija preporučuje osnivanje povjerenstva za periodično analiziranje i provjeravanje napretka realizacije mjera. Svakako se slažem s navedenim i rekao bih da jedino vanjsko povjerenstvo uz podršku neke nove karlovačke vlasti koja nije klijentelistički vezana uz sport, može uvesti nekog reda.

Konačno, čini mi se nekako nevjerojatnom činjenica da višegodišnji predsjednik Karlovačke športske zajednice (od rujna 2020. godine bivši), te istovremeno predsjednik Zajednice športova KŽ investira i gradi privatnu dvoranu koju onda sportskim korisnicima iznajmljuje. Uopće ne poričem njegovo pravo na privatnu investiciju. Međutim, onda tim potezom mora završiti njegovo obnašanje spomenutih dužnosti. Čovjek je sudjelovao (predvodio) u donošenju odluka koje sad kao privatni ulagač koristi za poslovni probitak, smatra Birač.

Birač kaže i kako ovo nisu poruke vladajućima.

-Ovo nisu poruke vladajućima. Ne obraćam se njima. Moj prijedlog za boljitak karlovačkog sporta jest da se oni povuku s vlasti, da svi daju ostavke, a to, siguran sam, neće prihvatiti. Govorim karlovačkoj javnosti, govorim Karlovčankama i Karlovčanima, koji jedini mogu započeti promjenu i to vrlo brzo, već u svibnju iduće godine. Jedino pobjedom nad vladajućom strankom možemo stati na kraj korupciji i teškom klijentelizmu koji drma karlovačkom sportskom scenom. Istina, Karlovac nije jedini grad u državi u kojem je sport „bliski“ saveznik politici. Ali zašto ne bi bio prvi koji će taj savez lišiti kriminala?, poručuje Birač.

Foto: (sl)