Prvi Karlovački

Dimitrije Birač: “KAkvart-strategija političke kupovine glasova”

Autor: Sunčica Laić

06.11.2020

Politika

Na pet godina realizacije projekta KAkvart, osvrnuo se danas Dimitrije Birač, vijećnik GČ Grabik i član Izvršnog odbora Nove ljevice.

-Prije nekih pet godina pokrenut je projekt KAkvart koji, između ostaloga, ima funkciju financiranja potreba teritorijalno-administrativnih jedinica unutar grada Karlovca, odnosno gradskih četvrti i mjesnih odbora. Novitet je, kako su i sami inicijatori iz vladajuće stranke predstavili, među njima i današnji gradonačelnik Mandić, u tome što građani mogu predlagati razne projekte u svrhu poboljšanja mjesta u kojem žive. Na taj način puna demokracija je na djelu.

Međutim, to je u velikoj mjeri zapravo politička farsa, jer projekt KAkvart ima dominantnu ulogu u političkoj kupovini glasova. Zašto i kako?

Prvo, prema istraživanju prof. Laya koje je predstavio u ljeto 2018. godine, na tribini koju sam organizirao vidljivo je da je vladajuća stranka na zadnjim lokalnim izborima, od svih aktera koji su ušli u Gradsko vijeće, dobila najmanje glasova po gradskim četvrtima, a najviše glasova po mjesnim odborima. Drugim riječima, glasovi koji znače prevagu i pobjebu na izborima za vladajuće većinski dolaze iz područja mjesnih odbora.

Drugo, od ukupno dodijeljenih sredstava u zadnjih pet godina, oko 3.2 milijuna kuna, mjesni odbori su dobili 2.2 milijuna kuna ili 68 posto, a gradske četvrti oko jedan milijun ili 32 posto. Kada se gleda udio birača, onda je odnos upravo obrnut – GČ imaju 68posto,  a MO 32 posto birača.

Treće, kad se pogleda grafikon koji sam izradio na temelju dodijeljenih sredstava precizno se vidi rapidni rast kako uoči prošlih izbora, tako i uoči izbora 2021.  godine. U godinama 2017., 2018.i 2019. trend stagnira.

Četvrto, prve godine (2016. godine) kroz projekt KAkvart dodijeljeno je MO čak 87 posto novca.

I sve to pod projektom koji se naziva KAkvart, odnosno koji upravo asocira na kvartove, na gradske četvrti i koji je očito postavljen da najprije favorizira biračko tijelo, u odnosu na sve stanovnike, a onda biračko tijelo vladajuće stranke, istaknuo je Birač.

Kako je naglasio, očit je način financiranja projekata, kojem je, kako navodi i  svjedočio kao vijećnik u GČ Grabrik, „gdje nedostaje transparentnosti i gdje se u najvećem broju primjera realiziraju samo prijedlozi koji dolaze iz krugova vladajuće stranke, a potpuno stihijski i bez ikakvog plana“.

-Umjesto uključivanja svih stanara pojedinog kvarta ili mjesnog odbora, vladajuća stranka tako uključuje samo svoje ljude i tako umjesto zaista društvenih (zajedničkih) potreba ovog ili onog kvarta, financira ono što će izgledati atraktivno uoči lokalnih izbora.

Nakon svega navedenog, predlažem da se uradi revizija KAkvarta tako da se sredstvima iz KAkvarta financiraju samo projekti GČ, a da se projekti MO financiraju u sklopu (u tom slučaju nužno redefiniranog) programa poticanja poljoprivrede i ruralnog razvoja na području grada Karlovca. Međutim, ako oporba dođe na vlast, zalagat ću se i za reviziju današnje teritorijalno-administrativne podjele Karlovca, uključujući načine njihova financiranja, zaključuje Birač.

Foto: (sl)