Prvi Karlovački

Dimitrije Birač: „Horor zgrada na Švarči-koje je rješenje?“

Autor: Sunčica Laić

20.01.2021

Politika

Kao neposredni korak Grad mora dogovoriti s vlasnikom minimalno uređenje u vidu postavljanja dasaka i zatvaranja objekta, smatra Birač

Horor zgrada na Švarči-koje je rješenje?, naziv je konferencije za novinare koju je u srijedu ispred zapuštene zgrade na Švarči u kojoj je prije bilo kino, knjižnica i vrtić, održao Dimitrije Birač, vijećnik Gradske četvrti Grabrik i član Izvršnog odbora Nove ljevice.

-Prema zemljišno-knjižnim podacima 72 posto zgrade je privatni vlasnik, a preostalih 28 posto je vlasnik Grad. Koliko sam vidio Grad je u dva navrata pokušao prodati svoj udio, ali zasad bezuspješno. Smatram da je ova daljnja sudbina zgrade vrlo bitno pitanje za gradsku upravu i njenu politiku te da se moraju poduzeti neki koraci prema njenom rješavanju, ističe Birač.

Naglašava kako Grad može i mora dogovoriti s privatnim vlasnikom što i kako dalje.

-Grad ima kapacitete i ima resurse s kojima bi mogao bez obzira gdje taj vlasnik je da se s njime sjedne i porazgovara, da se promptno vidi koji će biti plan i kako će se to riješiti, te kao neposredni korak Grad mora dogovoriti s vlasnikom minimalno uređenje u vidu postavljanja dasaka i zatvaranja objekta. Ono što je potrebno za srednji i dugi rok i tu dolazimo do politike grada koja mora biti aktivna, a ne pasivnog promatrača i reći ću u prenesenom značenju, svi objekti koji su na području grada Karlovca su karlovačko vlasništvo, dakle ti jesi privatnik ali ako se nalaziš na području grada Karlovca onda poštuješ zakone Republike Hrvatske i poštuješ pravilnike i odluke Gradskog vijeća, odnosno gradske vlasti i prema tome se Grad mora početi ponašati i djelovati. Potrebna je naravno strategija upravljanja imovinom i godišnji plan upravljanja imovinom  koji će se verificirati u dogovoru sa strukom i s građanima, napominje.

Naglašava i kako je Švarča prekrasan kvart na povišenom pun potencijala koji se mora više razvijati, a za to je potrebna i politika ravnomjernog razvoja Karlovca.

Podsjeća i kako priča ove zgrade počinje s Jugoturbinom, budući je i čitavo ovo naselje izgrađeno u kontekstu tog karlovačkog giganta.

-U tranzicijskim procesima devedesetih privatizira se i OUR ugostiteljstvo i turizam unutar kojeg je pripadala i ova zgrada. Grad je tada bio aktivan u uništavanju karlovačke industrije, a s druge strane pasivan prema njezinom spašavanju tako da se nije ništa poduzimalo ni pričalo o tome što dotični tajkun radi s ovom imovinom. Tako je on privatizirao 46 tisuća kvadrata na Krku pored mora, ovu zgradu je ostavio da trune. U međuvremenu je došlo, koliko vidim po izvodima iz katastra do prodaje vlasniku koji je u Karlovcu, kaže između ostalog Birač.

Foto: (sl)