Stožer civilne zaštite Karlovačke županije

Dijelovi Karlovca i Duge Rese pod vodom, zatvoreno niz prometnica, a posebno su ugroženi nebranjeni dijelovi

VIŠE IZ RUBRIKE

  Sve službe na terenu

  Prognoze su da će biti još kiše, vodostaji Kupe u Karlovcu su u porastu. Vodostaji će ovisiti o novim oborinama. Moguće je da će pasti 20 do 50 cm novih oborina i to će utjecati da dobijemo i drugi val, istaknuo je Đuroković.

  Hrvatske vode sinoć su proglasile izvanredno stanje za područje Karlovca zbog vodostaja Korane i Kupe. Dijelovi Karlovca i Duge Rese su pod vodom, zatvoreno je niz prometnica, a posebno su ugroženi nebranjeni dijelovi.

  U Uredu županice održana je sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, na kojoj je zaključeno kako su sve nadležne službe reagirale brzo. Koordiniraju se aktivnosti u svim mjesnim odborima, općinama i gradovima, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

  U pomoć je stiglo i 150 pripadnika Hrvatske vojske, te pripadnici Državne interventne postrojbe iz Rijeke s 10 pumpi.

  Hrvatske vode, rekao je generalni direktor Zoran Đuroković, iz sata u sat prate situaciju, jer aktivirale su sve 4 rijeke.

  -Prognoze su da će biti još kiše, vodostaji Kupe u Karlovcu su u porastu. Vodostaji će ovisiti o novim oborinama. Moguće je da će pasti 20 do 50 cm novih oborina i to će utjecati da dobijemo i drugi val. Posebno ćemo pratiti ogulinsko područje, gdje je potencijal za nove kiše i veći. Za sada je dobro došlo što smo Đulin ponor očistili i situacija je stabilna, ali tamo moramo biti jako oprezni kako bismo grad Ogulin obranili, rekao je Đuroković.

  Ravnatelj ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut smatra da županijski stožer radi dobro.

  -Stožer Karlovačke Županije radi vrlo dobro, sve pripremne i operativne aktivnosti se provode, isto tako i stožeri grada Karlovca i općina. Sve što je zatraženo, to je i dostavljeno. Prebacujemo pumpe iz robnih zaliha koje su potrebne, doći će i dodatni vatrogasci, rekao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Damir Trut.

  U Karlovac je dostavljeno 30 tisuća vreća s pijeskom, a još 60 tisuća će stići. Prema potrebi, iz Državnih robnih zaliha dostavit će se i dodatne pumpe kao i oprema za sanaciju nakon poplava.