Prvi Karlovački

Deseta kupališna sezona na Foginovom donosi brojna iznenađenja

14.06.2019

Karlovac

Popratni programi i aktivnosti za Karlovčane svih uzrasta trajat će cijelo ljeto

Foginovo kupalište već je nekoliko dana okupirano Karlovčanima željnim osvježenja, a posebno je popunjeno bilo na svečanom otvorenju jubilarne desete kupališne sezone. Kao i svake godine, kupače i posjetitelje Foginovog očekuje bogat popratni program, a u dogledno vrijeme završit će se i Koranska šetnica.

Iz godine u godinu se kupalište razvijalo i oplemenjivalo raznim sadržajima tako da osim kupanja i sunčanja, zaista svi Karlovčani, ali i turisti koji dođu u grad imaju jedno nezaboravno iskustvo. Ja se nadam da ćemo kroz nekih, malo više od mjesec dana imati završenu i našu šetnicu na desnoj obali Korane u sklopu projekta „Susret s rijekom“ što će nam dati zagrljenu šetnicu, odnosno Koranu sa svih strana i vjerujem da će to biti poseban doživljaj. Karlovčani su kroz desetljeća pokazivali koliko im ovaj prostor znači i uvjeren sam da ćemo i ove godine zajedno uživati, ali isto tako i brinuti se o svom okolišu, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Koji su to programi i aktivnosti koje će ove godine obilježiti boravke na najpoznatijem Karlovačkom kupalištu rekli su nam njihovi kreatori.

– Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ će se i ove godine kao i prethodnih pridružiti s uslugom knjižnica na plaži. Na Foginovom kupalištu bit će parkiran naš „Bibliokombi“. Također, ove godine knjižnica slavi desetu obljetnicu programa „Bebe u knjižnici“ tako da će ove godine ispred „Bibliokombija“ biti izložene prostirke, razne košarice sa slikovnicama pa će i roditelji s malom djecom moći ugodno i korisno provoditi svoje vrijeme, kaže Kristina Čunović iz Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

Oni najmlađi će i ove godine na Korani moći naučiti plivati. O tradiciji škole plivanja na Korani govori trener Mačevalačkog kluba Karlovac, Krešimir Profozić.

– U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Mačevalački klub Karlovac i ove godine orhanizira školu plivanja za plivače, neplivače i djecu s poteškoćama u razvoju. Treba naglasiti da je ovo jedna od jako rijetkih škola u Hrvatskoj koja se izvodi na rijeci, i sigurno jedina koja na rijeci ima školu za djecu s poteškoćama u razvoju. Vrlo smo ponosni na to što nam je ovo deseta uzastopna godina da ćemo karlovačku djecu učiti plivati. Pohvalio bih se da smo u zadnjih deset godina plivanju naučili preko 500 djece, istaknuo je Profozić.

Osim škole plivanja očekuju ih i razne druge aktivnosti u organizaciji Društva naša djeca Karlovac.

Društvo naša djeca se i ove godine uključilo u program kupališne sezone na Foginovom tako da ćemo od 26. lipnja do 7. kolovoza svake srijede od 17 do 18 sati biti ovdje na kupalištu. Organizirat ćemo likovne, sportske i kreativne radionice za djecu našeg grada, govori Jasmina Rendulić i poziva svu djecu koja se u tim trenutcima nađu na kupalištu da im se pridruže i zabave.

Čitavo ljeto bit će popraćeno plesom i vježbom.

– River dance Karlovac se i ove godine uključio u aktivnosti. Mi ćemo na našem platou držati zumba fitness i aqua animaciju. Kao i svake i ove godine se radujemo mnogobrojnim kupačima, napomenuo je Saša Lugar.

Najvažnije događanja ovogodišnje sezone odbojke na pijesku otkrio nam je trener odbojkaškog kluba Karlovac, Željko Grgas.

Klub odbojke na pijesku organizira turnire povodom rođendana Grada Karlovca, dakle suradnja i dalje traje. Turnir povodom rođendana će biti 7. srpnja, a turnir odbojke na pijesku počinje već u nedjelju. Aktivnosti za djecu će biti od 1. do 7. srpnja. Tijekom ljeta bit će organizirani i turniri za rekreativce, kaže Grgas.

Kako je kroz godine napredovala spasilačka služba govori voditelj, Dino Babić.

– Puno se toga dogodilo. Ja znam naš start, kako smo krenuli i kako je to sve išlo, ovo je sada na jednoj puno boljoj razini. Što se tiče nas, mi smo krenuli od nule i bilo je samo nas par spasilaca, a kroz ovih devet sezona službom je prošlo 38 licenciranih spasitelja. Ove sezone ih imamo 8, kaže Babić.  

Foginovo se kroz godine sadržajno upotpunilo i zaista ispunjava sve želje Karlovčana, ali nema ni sumnje da će se kroz godine još razvijati.

– Ono što je činjenica, mi ćemo sigurno narednih godina , opet na tragu brige prema ovom prostoru, vidjeti na koji način možemo dodatno uložiti u njega. Ovo kupalište kad ga gledam u svoj njegovoj cjelini, od sanitarnog čvora do atletske staze i svega onog što nudi, može konkurirati svakom kupalištu. Isto tako je i činjenica da je prostor u zadnjih deset godina infrastrukturno zatvoren i sa ovim ugostiteljskim djelom zaista upotpunjen, zaključuje Mandić.

Iznenađenja na Foginovom nije nedostajalo, uz spuštanje sa cenera i dodjelu torte kupačima, fotografirano je i čitavo kupalište iz zraka, a istih neće nedostajati ni sutra. Više o tome ispred Grada Karlovca, Nikolina Pahanić Lugar.

U nedjelju su cijeli dan predviđene aktivnopsti i pozivamo kupače da svakako sudjeluju. Od 11 sati na raspolaganju će im biti jedan jako zabavni element na napuhavanje. Zove se „Swiper“ i radi se o napuhancu na kojem plešete i skačete dok vas on pokušava srušiti. Pozivamo sve da nam se pridruže, a u popodnevnim satima ćemo napraviti čak i malo natjecanje, ističe Pahanić Lugar. (L.S.)

 

FOTO: I. Čepurkovski