Prvi Karlovački

Denis Velimirović: To nam je prilika da dobijemo više medijskog prostora za naše probleme

Autor: Branko Obradović

15.10.2021

Karlovac

Udruga slijepih Karlovačke županije obilježila Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Karlovačke županije obilježava danas u svojim prostorijama na Strossmayerovom trgu 2 Međunarodni dan bijelog štapa. Tom prigodom udrugu su posjetili predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Marin Svetić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i hrvatske branitelje Karlovačke županije Maja Vučinić Knežević i predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan. O značaju Međunarodnog dana bijelog štapa za slijepe osobe nešto više rekao je predsjednik udruge Denis Velimirović.

-Slijepe osobe iz cijelog svijeta 15. listopada obilježavaju međunarodni dan bijelog štapa. To nam je prilika da dobijemo malo više medijskog prostora u kojem možemo izreći neke naše aktualne probleme, koji jesu, a isto tako pohvaliti se i s uspjesima, koji su ostvareni tijekom godine. Znači mi svake godine u našim prostorijama obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa. Tom prigodom prezentiramo naš časopis “Život slijepih”, kojeg već šesnaest godina zaredom izdaje naša udruga. U tom časopisu objedinimo sve naše aktivnosti i projekte, koje smo imali između dva broja, rekao je Velimirović.

Denis Velimirović predstavio je udrugu i njezine aktivnosti te istaknuo jedan problem kojeg trenutno rješavaju.

-Trenutno imamo 102 člana, vrtimo se oko te brojke već neko vrijeme. Svakako najvažnije aktivnosti koje provodimo su programi videće pratnje, jer kao što uvijek naglašavamo, bez obzira koliko je slijepa osoba samostalna uvijek u nekom trenutku trebat će pomoć videće osobe. Isto tako veliki broj naših članova nije prošao program rehabilitacije i kretanja uz pomoć dugog bijelog štapa, tako da su nam videće pratnje stvarno neophodne. Trenutno ih imamo dvije, a da ih imamo i četiri, bilo bi posla za naše videće pratiteljice. Među našim članstvom imamo trenutno manji broj nezaposlenih osoba, a stambeno pitanje je kod svih ljudi više, manje riješeno. Jedino sada imamo kod jednog našeg člana imamo problem, bio je u jednoj kući koju je čuvao, ali će uskoro morati izaći iz te kuće. Isto tako je i nezaposlen, pa sada u suradnji s Gradom Karlovcem pokušavamo naći za njega adekvatno rješenje, istaknuo je Denis Velimirović.