Deklaracija o vodi: Pravo na čistu i zdravu vodu mora biti ustavno pravo

VIŠE IZ RUBRIKE

  Pitka voda treba postati ustavna kategorija, poruka je koju se su iz Karlovca danas uputili aktivisti iz nekoliko udruga i građanskih inicijativa koji se u svojim sredinama bore protiv zagađenja okoliša. Aktivisti  iz Pule, Supetra, Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke,Raba,  Zagreba i  domaćini iz Karlovca donijeli su danas Deklaraciju o vodi koju su predstavili i nezavisnom eurozastupniku Ivanu Viliboru Sinčiću. On je također član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

  - Sve se svodi na pravo na vodu, pravo na čistu  i zdravu vodu kao temeljno ljudsko pravo. To je ono za što se zalažemo da se podigne na jednu ustanu kategoriju kao što su to napravili Slovenci. Mi smo svi aktivisti koji se bavimo i šumama, i vodama i centrima za manipulacije smećem, kako ih mi zovemo, a ne centrima za gospodarenje otpadom. Međutim, voda je ključna stavka iz koje proizlazi sve ostalo i tu smo stavili naglasak, pojasnio je glavni cilj Deklaracije Željan Jurlin iz udruge KEKS: krizni eko kaštelanski stožer iz Kaštela, članice građanske inicijative Javno je dobro iz Splita, koja je autor izglasane deklaracije.

  Dodao je da je apsurdna situacija da se ove građanske inicijative i udruge bore protiv, kako ih je nazvao „administrativnih obnašatelja vlasta“  odnosno institucija vlasti koje su dužne štititi ustav.

  Kako je uvodno naglasio jedan od domaćina današnjeg skupa Mile Sokolić, ispred udruge građana Pravica, Karlovčani su pokazali da su prilično loši u čuvanju voda.

  -Moja motivacija za ulazak u ovu priču je zapravo da je sve spalo na kolegu Žarka Kotura i ljude okupljene oko njega koji se jedini bori za te stvari. Nemamo praktičnog i dobrog pristupa, moramo prestati pričati i moramo se početi boriti. Ako krene deponij Babina Gora tamo gdje ga planiraju započeti to nije samo jedan problem to je problem svih i svega.

  Centre za gospodarenje otpadom aktivisti vide kao jedan od glavnih problema, a s tim se mišljenjem slaže i Ivan Vilibor Sinčić.

  -Centri za gospodarenje otpadom u obliku u kojem mi danas imamo, kao da je netko namjerno to htio, postavljeni su blizu izvora vode i uz vodotoke. Obišao sam veliki dio Hrvatske, mogu slobodno reći podzemne vode nisu u dobrom stanju zato je potrebno da se svi udružimo i da svi zajedno zaustavimo tu devastaciju, zaustavimo te projekte. Projekti CGO-a rađeni su na zastarjelim tehnologijama, na  zastarjelim principima, ugrožavaju vodu i tlo ugrožavaju zrak,  rekao je Sinčić.

  Izdvojio je i CGO Babina Gora te je kazao da će pomoći da se taj projekt zaustavi.

  -Kao zastupnik, svi moji resursi su na raspolaganju da se dođe do istine oko Babine Gore, da  se napravi poštena javna rasprava, a sva dokumentacija ići će pred europske institucije, od Europskog revizorskog suda, od OLAF-a, pa do Ureda javnog tužitelja. Pozivam narod Karlovca i Karlovačke županije i Ličko-senjske županije koja također dijelom spada pod projekt Babine Gore,  kao i Sisačko-moslavačke da se priključe preispitivanju tog projekta kao i cijelog sustava gospodarenja otpadom u RH, dodao je Sinčić pozvavši na udruživanje onih koji se bore protiv ovakvih projekata.

  Sinčić je na sjednici Odbora kojeg je član prozvao ministra Ćorića zbog planirane gradnje devet CGO-a,  poput onog na Marišćini i u drugim dijelovima Hrvatske, a koji su se pokazali kao loši. Ćorić mu je odgovorio da to nije tema sastanka, na kojem se naime, raspravljalo o zaštiti Jadranskog mora.

  Međutim, da bi se zaštitilo vode po mišljenju Lidije Runko Luttenberger, potrebno je zaštititi krš.

  -Zašto je Hrvatska toliko bogata vodom? Zato jer Hrvatska pokriva najveću europsku kršku površinu, a krš je vodonosnik i mi ćemo našu vodu zaštiti na način da zaštitimo krš. Onečišćujemo ga najviše kad gradimo centre za gospodarenje otpadom i kako je krš porozan to sve dospijeva u vodonosnike. Mi krš uništavamo betonizacijom, deforestacijom, dakle krčenjem i to su sve aktivnosti koje bi trebali kontrolirati, kazala je Runko Luttenberger i dodala bi to trebali napraviti „naši političari koji se zaklinju u tu istu Europu i smatraju da tamo nešto predstavljaju“.  (kb)

  Foto: Igor Čepurkovski