Antikorupcijsko povjerenstvo Karlovačke županije od 2014. godine  do danas nije zaprimilo niti jednu prijavu, ustvrdila predsjednica Marija Brazdičić

Davorka Budimir: Moramo se boriti da se korupcija smanji, posebice treba raditi na prevenciji

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Antikorupcijsko povjerenstvo Karlovačke županije u suradnji s predstavnicima Transparency Internationala Hrvatska večeras je u
  Aquatici organiziralo Antikorupcijski sat u srednjim školama. Bila je to prilika da se učenicima srednjih škola, posebice onim viših razreda, predstave ključne aktivnosti koje se provode u borbi protiv korupcije. Poseban fokus radionice bio je posvećen uzrocima i razlozima pojave korupcije u javnom i privatnom sektoru, štetnosti i posljedicama te najefikasnijim sredstvima u njenom suzbijanju poput transparentnosti, odgovornog glasovanja na izborima te solidarnosti i podršci zviždačima.

  -Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine i on je neposredno prije Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava sutra i to je vrlo zgodno za spojiti, dakle sva ona društva koja su visoko korumpirana, ona i krše ljudska prava i smanjuju transparentnost. Da bi se sve to popravilo potrebno je razgovarati o korupciji, potrebno je educirati ljude jer ne postoji nijedna država na svijetu koja nema korupcije. Isto tako ne postoji ni jedna država u svijetu koja ima stopostotnu korupciju. Dakle, tu postoje različita toleriranja; ono što je korupcija u Hrvatskoj, nije korupcija u nekim afričkim zemljama. Isto tako ono čemu bi mi trebali težiti su one države koje imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i čiji građani nemaju straha u smislu da prijavljuju korupciju, koji dobro žive i koji se ne iseljavaju, kaže predsjednica Transparency Internationala Hrvatska  Davorka Budimir i ocjenjuje stanje u Hrvatskoj.

  -Kod nas građani osjećaju nepravilnosti, ne vide da se društvo popravlja u smislu da ako radite, ako učite i ako se zalažete; u konačnici imate i rezultate svoga rada. To je situacija o kojoj premalo razgovaramo zbog toga što se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na neki način ta borba zaustavila. Izradili smo zakone, formirali smo tijela,  a sada kad to sve treba provesti, treba naučiti ljude  da se mijenjaju u smislu ne samo da prijave korupciju, nego da svaki dan razmisle što u svojoj okolini mogu napraviti da društvo bude poštenije. Dakle, da napreduješ zato što znaš, a ne zato što si podoban negdje, da se ne moraš učlaniti u neku političku stranku da bi se zaposlio u kuhinji ili kao čistač ili neke slične situacije. To se ne događa samo u Karlovačkoj županiji, nego u svim mjestima u Hrvatskoj, ali se o tome premalo zna i premalo razgovara. Ono što je problem s percepcijom korupcije je taj da je to nešto što je jako teško izmjeriti jer kada bismo mi mogli izmjeriti kolika je razina krađe i lopovluka, onda bi mogli govoriti o konkretnim brojkama. Sva istraživanja koja postoje bave se dojmom, dakle indeks percepcije korupcije kao svjetsko istraživanje koje Hrvatsku ubraja u korumpirane države, mjeri dojam. Ono za što se moramo boriti je to da se korupcija smanji u smislu da se jako puno radi na prevenciji zato što kao građani svjedočimo velikim korupcijskim aferama koje tada dolaze u fokus medija. Isto tako svjedočimo da sudski procesi jako dugo traju tako da kao pojedinci jednostavno zaboravimo kada je neka korupcijska afera izbila i da li se nakon 10 godina dočeka ili nikada ne dočeka pravomoćna sudska presuda, ocijenila je Budimir.

  Antikorupcijsko povjerenstvo Karlovačke županije započelo je s radom 2014. godine i kako je ustvrdila njegova predsjednica Marija Brazdičić od tada nije zaprimilo niti jednu prijavu.

  -U svom zadnjem mandatu od 2018. godine Povjerenstvo je donijelo Akcijski plan suzbijanja korupcije za područje Karlovačke županije u kojem je utvrđeno 12 prioritetnih područja. Otvorili smo mail kojeg do sada nije bilo: antikorupcija@kazup.hr i danas na Međunarodni dan borbe protiv korupcije pozivamo sve građane da slobodno prijave sve sumnje na koruptivne oblike ponašanja koje ćemo proslijediti nadležnim institucijama. Otvorili smo i online anketu koja je postavljena na web stranci Karlovačke županije. Ona sadrži osam pitanja i u potpunosti je anonimna te pozivamo građane da je popune. Napravili smo i istraživanje javnog mnijenja o rasprostranjenosti i elementima korupcije na području Karlovačke županije. Ono je obuhvatilo oko 600-tinjak osoba, različitih dobnih skupina, a  trenutno smo prijavili projekt „Suradnja organizacija civilnog društva s tijelima lokalne vlasti u borbi protiv korupcije i prevencije, sukoba interesa u obnašanju javnih politika“, rekla je Brazdičić.

  Odgovarajući na novinarsko pitanje o rezultatima ankete i istraživanja  na terenu predsjednica Antikorupcijskog povjerenstva Karlovačke županije je navela.

  -Građani kažu da se nisu direktno susreli s korupcijom. Najmanje povjerenja imaju u političke stranke i u pravosuđe. Kada smo ih pitali u kom slučaju bi sudjelovali u nekom koruptivnom činu, tada bi to definitivno bio slučaj bolesti. Dakle, ukoliko bi morali čekati duže na neke pretrage ili operaciju tada bi pristali platiti, dati mito ili tražiti neku protekciju, zaključila je Brazdičić.

  Antikorupcijskom satu je prisustvovala zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. (m.m.)

  Foto:i.č.