Prvi Karlovački

Davor Petračić kandidat za gradonačelnika: Ljudi, došlo je vrijeme da se ide na pobjedu

Autor: Anamarija Radočaj

15.04.2021

Izbori

-Ljudi, došlo je vrijeme da se ide na pobjedu, da se u gradu stvari promijene i da se sve okrene na bolji način, da nismo robovi klijentelizma, da se ne zapošljavamo preko veze, započeo je tako Davor Petračić kao kandidat za gradonačelnika SDP-a, Reformista i Hrvatske seljačke stranke svoje obraćanje.

Mišljenja je da su oni koji upravljaju gradom pokazali da im to ne ide te da ih neće maknuti on, nego birači.

-To je prirodni slijed. Karlovac je perspektivan gradi, ali trendovi su takvi da ne govore o lijepoj budućnosti, za 70 godina će u gradu biti 25 tisuća ljudi. To ćemo promijeniti jer ćemo pojeftiniti život, za nepotizam nećemo imati tolerancije, isključivo stručnost i jednake šanse za sve. Unatoč perspektivi zbog inertnosti i nesposobnosti onih koji su radili do sada na čelnim mjestima propustili smo neke stvari, nemamo tržnicu, jeftin život, vezu sa Splitom. Situacija u koji se grad nalazi je devastirajuća, moramo otvoriti radna mjesta da bi ljudi došli ovdje. Moramo sniziti troškove gradske uprave s formiranjem holdinga da ukinemo direktore. Ne znam što oni rade 8 sati u gradskim tvrtkama, ja sam u svojoj firmi sat vremena direktor, ostatak sam šljaker. 

Petračić neće otpuštati ljude, ali bi ih preraspodijelio, ukinuo bi odluke koje smatra krivima, te je mišljenja da grad mora biti poduzetnik.

Kandidatkinji za zamjenicu gradonačelnika Dragici Malović važni su infrastrukturni projekti, kao i svakom političaru koji ulazi u izbornu utrku, no ona se pita:

-Gdje su nestali ljudi, naši građani. U utrci moramo zastupati interese naših sugrađana, mi smo ovdje da ih slušamo, oni imaju svako pravo da su njima njihovi problemi najvažniji.  Najvažniji problem u našem gradu i politikama koje ga vode jesu politike koje su sebi same posvećene, ostanku na vlasti i podilaženju „mojim“ biračima. Samom činjenicom što je Davor prijedlog SDP-a, želimo provoditi politiku uključivosti. Želim zastupati politiku svih građana, kompetentnosti, otvorenosti, gdje će svaki službenik biti na usluzi svakom sugrađaninu. Premalo nas je sa znanjem i vještinama da bi se dijelili po političkim bojama.

Podršku kandidatima dala je i potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac koja je za stagnaciju Karlovca, iseljavanje stanovništva i nebrigu okrivila vladajući HDZ.

-Žao mi je što ovako lijepi grad stagnira zahvaljujući HDZ-u. Karlovac ima ogroman potencijal koji nije iskorišten. U prilog tome govori činjenica da od 2008. do 2018. godine devet posto stanovnika je otišlo iz Karlovca čime se on pozicioniran na osmo mjesto u Hrvatskoj po odljevu stanovništva.  Karlovac nije pasivni kraj poput Like ili Slavonije, na izvrsnom je prometnom položaju. Nije normalno da imate dom umirovljenika koji je izgrađen u prošloj državi, jednako tako nije bolje ni s obuhvatom djece u vrtićima, a zanemaren su i razvojni potencijali grada. Mora se promijeniti i činjenica da građani grada na četiri rijeke i bogatog izvorima plaćaju jednu od najskupljih voda u Hrvatskoj i da građani grada koji ima vlastitu toplanu plaćaju najskuplje grijanje. To govori u prilog tome da dosadašnja vlast nije bila u stanju prepoznati prioritete stanovnika, nego se vodila stranačkim interesima.

Odabir Davora Petračića za kandidata Glasovac je ocijenila kao prednost.

-Uvijek je snaga biti spreman na razgovor i okupljanje, a Davor nije netko tko je “pao s Marsa”. U njemu građani prepoznaju kvalitete, dijelimo i neke programske poglede i  mišljenje kako Karlovac treba izgledati i što je potrebno za sretan život građana. Mislim da je ovo pun pogodak.