Svjetski dan darivatelja krvi

„Davanje krvi vam uđe u krv!“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovačka županija

  Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, zamjenici županice Vesna Hajsan Dolinar i Dejan MIhajlović primili su danas neke od dobrovoljnih darivatelja, koji su krv dali 100 i više puta.

  Karlovčani Milan Hranilović, Milan Klišanin Šemović, Zlatko Kos i Srećko Pavliček te Ozljanin Željko Pilat krv su dali više od 100 puta i zato su ove godine odlikovani odlikovanjem Reda Danice s likom Katarine Zrinske. Oni su ukupno dali 518 doza, odnosno 233 litre krvi. Ako znamo da jedna doza može spasiti 3 života, ovi su darivatelji spasili tisuću i 554 života.

  -Čestitam vam na ovom odlikovanju i zahvaljujem što darujete krv. To je humani i plemeniti čin, koji je prijeko potreban, jer medicina još nije izumila sintetski lijek koji bi zamijenio krvne pripravke. Ta vaša ljudska senzibilnost i dobrota su od iznimne važnosti, poručila je darivatlejima krvi Vesna Hajsan Dolinar.

  -Počeo sam početkom rata, dosad sam krv dao 104 puta. To jednostavno čovjeku uđe u krv i navikneš se kad znaš koliko je to potrebno“, rekao je dobrovoljni darivatelj Milan Hranilović.

  Inače, u Karlovačkoj županiji prošle je godine održano 80 akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Krv je dalo više od pet tisuća darivatelja, a sve je više darivatelja i među mladima.