Županijska skupština

Darko Car: "Bez obzira na veliki pritisak migranata, stanje sigurnosti na području Karlovačke županije ocjenjujemo dobrim i povoljnim"

VIŠE IZ RUBRIKE

Znatno povećanje ilegalnih migracija

U prvih osam mjeseci ove godine evidentirali smo 1.978 slučajeva ilegalnih prelazaka što je za više od 200 posto više u odnosu na prošlu godinu, ističe Car.

O stanju sigurnosti na području Karlovačke županije raspravljalo se danas na sjednici Županijske skupštine koja je održana u prostoru Hotela Mirjana&Rastoke u Donjem Nikšiću.

Vezano u migrantsku krizu, gradonačelnica grada Slunja, Mirjana Puškarić uvodno je rekla kako se u ovom trenutku osjeća lagani pad pritiska migranata. U suradnji s Karlovačkom županijom i Vladom RH i našom policijom zajedno radimo na rješavanju ove problematike, izjavila je Puškarić.

Načelnik PU karlovačke, Darko Car izjavio je kako stanje sigurnosti na području Karlovačke županije u razdoblju od osam mjeseci ove godine u policiji ocjenjuju dobrim i povoljnim i to bez obzira na veliki pritisak migrantskih kretanja našom županijom.

Vezano za ilegalne migracije koje u posljednje vrijem najviše zaokupljanju pažnju i policija i građana, rekao je kako ove godine bilježe njihovo znatno povećanje.

-U prvih osam mjeseci ove godine evidentirali smo 1.978 slučajeva ilegalnih prelazaka što je za više od 200 posto više u odnosu na prošlu godinu. Većina tih osoba je izrazila namjeru za podnošenje zahtjeva za azil. Ove godine zabilježili smo 240 kaznenih djela krijumčarenja migranata, dok su u istom razdoblju prošle godine evidentirana 103 kaznena djela. Krijumčari prevoze migrante u osobnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima. Raznih su nacionalnosti, od državljana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Ukrajine, Iraka, Turske, pa sve do Kine. Ukupno smo evidentirali 284 takva počinitelja što je u odnosu na 114 počinitelja prošle godine povećanje za skoro 150 posto, istaknuo je između ostalog.

Naglasio je kako poduzimaju dodatne mjere i radnje na prvoj graničnoj crti, a posebno na području Policijske postaje Slunj, te smatraju da je na taj način smanjen pritisak nezakonitih migranata na sami grad Slunj.

-Konstantno obilazimo autobusne i željezničke stanice, kao i frekventna mjesta s ciljem detektiranja nezakonitih migracija i održavanja povoljnog stanja sigurnosti. Uređuju se i putevi uz državnu granicu u suradnji s Hrvatskim šumama i lokalnom i regionalnom samoupravom, pojasnio je.

-Ostvaruje se stalna komunikacija s lokalnim, regionalnim razinama, s tijelima granične policije Bosne i Hercegovine i policije Unsko-sanskog kantona. Radimo na uspostavljanju lokacije Dugi Dol u općini Krnjak kao privremenog prihvatnog centra za kontrolirani prijem i registraciju migranata zbog postojećih premalih i neadekvatnih kapaciteta policijskih postaja u našoj upravi. Iako nema stvarnih pokazatelja narušavanja stanja sigurnosti kroz broj prekršaja ili kaznenih djela počinjenih od strane migranata, jako dobro razumijemo onaj subjektivni osjećaj građana o njihovoj sigurnosti. Zbog toga u dogovoru s lokalnom samoupravom poduzimamo sve da svojim preventivnim radom i većom nazočnošću na terenu, te povećanim brojem policijskih službenika držimo problematiku nezakonitih migracija i tražitelja azila pod potpunom kontrolom, istaknuo je Car dodavši kako uz poslove ilegalnih migracija koji su u domeni rada Službe za granicu čiji je voditelj Damir Butina, ne zanemaruju niti sve druge mjere i aktivnosti koje su važne za stanje sigurnosti na području naše županije.

Nakon izvještaja o stanju sigurnosti i migrantske krize, Klubovi vijećnika su načelniku Caru postavljali pitanja ili iznosili svoje stavove.

Goran Ilić ispred Kluba vijećnika Možemo! i Nova ljevica rekao je kako migranti u nikad većem broju nisu prolazili kroz našu županiju.

-Odnedavno je poznato da će do kraja ovog mjeseca i migrantski kamp u Dugom Dolu početi s radom. Situacija je zahtjevna i drago nam je da policija ulaže velike napore, istaknuo je Ilić.

No, dodao je kako je izgradnji kampa prethodio nedostatak jasne i otvorene komunikacije s jedinicama lokalne samouprave i lokalnim stanovništvom, čime se stvorila vrlo loša atmosfera, plodno tlo za razna proizvoljna tumačenja, dezinformacije i širenje nesigurnosti i straha.

-Nadamo da će svi napori i ovaj kamp pomoći u boljoj kontroli migracijskih tokova, te da će se poštivati načela humanosti i poštivanja ljudskih prava, kao i načelo sigurnosti, istaknuo je Ilić.

Vijećnik Ivan Požega ispred Kluba HDZ-a izjavio je kako se u Slunju, gdje živi, svakodnevno viđa puno migranata, ali i puno policije čija je prisutnost u posljednje vrijeme dosta povećana.

-Migranti više ne hodaju oko naših kuća, po selima, ulicama, autobusnim stajalištima. Broj migranata se smanjio što uvelike našoj djeci, školarcima i mještanima daje jednu dozu opuštanja i sigurnosti, kazao je Požega.

Rekao je i kako smatra da „ovo trenutno nije mjera gdje bi se vojska trebala uključiti“.

-Posebno me brinu istupi određenih političkih aktera i iz Zagreba i dalje, koji dođu ovdje držati neke tiskovne konferencije, pametovati i pozivati mještane i branitelje da se samoorganiziraju u očuvanju naših mjesta i granice. Svi ovdje znaju, zato ni ne reagiraju, da se ne treba se miješati policiji u posao. Smatram da je to populizam, da se iskoristi ta situacija, smatra Požega.

Ujedno naglašava kako registracijski centar u Dugom Dolu u ovom trenutku smatra najboljim mogućim rješenjem u našoj županiji.

Pohvalio je i angažman županice da lokalno stanovništvo kao kompenzaciju dobije niz usluga kroz infrastrukturu.

Na stanje sigurnosti i migrantsku krizu osvrnuo se i Alenko Ribić, kao bivši pripadnik specijalne policije, a ispred Kluba Domovinskog pokreta.

-Policija radi iznimno težak posao, sedam dana u tjednu 24 sata je operativna, uz migrantsku krizu koja im uvelike troši resurse, ima i sve druge zadaće koje mora obavljati.

-Oni su doslovno razvučeni na sve strane. Na granici se nalaze svi rodovi policije, iako nekima prioritetna zadaća nije zaštita državne granice, izjavio je između ostalog.

Izjavio je i kako on ne kaže da vojska treba izaći na granicu, ali kako u nekim situacijama, kada se ocijeni potrebnim, zbog sigurnosti i pružanja potpore u zaštiti vanjske granice, to može.

Vezano uz Zakon o nadzoru granice, za poslove nadzora državne granice nadležna je granična policija i vojska bi postupala po uputama policije, te sa svojim resursima pomagala da granica bude manje propusna.

Potpredsjednik Skupštine, Stjepan Mikulandrić ispred kluba SDP-a i HSS-a rekao je kako je izostala pravovremena komunikacija o svim tim  problemima, od narušavanja sigurnosti pa do izgradnje privremenog prihvatilišta.

- Koja je stvarna brojka ilegalnih migranata ne znamo, a problem je tim veći što je sve više evidentiranih krijumčara i to iz stranih država koje se bave prijevozom migranata. Posljedica svega je strah i nesigurnost naših građana, posebno u sredinama uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, kazao je dodavši kako je sigurnost narušena.

Postavio je i pitanja poput što će biti s migrantima nakon evidentiranja? Ako ostaju, koliki je kapacitet privremenog smještaja jer s obzirom na dnevni priljev, brzo će se napuniti.

-Što u slučaju kad neke od zemalja odbiju prihvat i vrate ih u Hrvatsku gdje su evidentirani? Postoji li plan B, što naravno ne ovisi samo nama u Karlovačkoj županiji ili prešutno pristajemo na naseljavanje područja?, pitao je Mikulandrić.

Podsjetio je i kako je prema prostornom planu na tom području zabranjena gradnja jer je riječ o području posebne namjene, te pitao jesu li izdane potrebne dozvole prije zahvata. Rekao je i kako među migrantima nema djece ni žena, samo muškarci, te pitao dajemo li im teritorij vojne baze za njihovo vježbalište?

Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Car istaknuo je potom kako se sa većinom izrečenih stvari može složiti, te poručio kako je policija učinila sve da maksimalno komunicira s predstavnicima lokalnih vlasti, a to je učinio i ministar i glavni ravnatelj policije.

- Svjesni smo subjektivnog osjećaja nesigurnosti kod građana. Međutim, prema statistici, u posljednje dvije godine prijavljena su svega četiri kaznena djela od strane migranata. Svi oni koji se osjećaju i traže veću nazočnosti policije neka se jave, mi ćemo biti tu i znat ćemo zaštititi svoje građane, poručio je Car.