Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU

Daniela Peris: "Ovaj odjel provodi 30 projekata u ukupnoj vrijednosti od 54,9 milijuna eura"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nastavak značajnih investicija

  Rad Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU u protekloj godini, te planovi za ovu godinu bili su tema današnje konferencije za novinare Daniele Peris, službenice ovlaštene za privremeno obavljanje poslova pročelnice.

  Govoreći o radu odjela između ostalog je istaknula kako o kontinuirano prati stanje gospodarstva Grada Karlovca i radi na unapređenju poduzetničke infrastrukture i okruženja kako bi olakšalo rad i poslovanje poduzetnika i privuklo nove ulagače.

  Podsjetila je i kako je novim ustrojem odjelu pripojen i dio koji se odnosi na razvoj grada i fondove EU, a ove godine odjel ukupno raspolaže sa pet milijuna eura.

  Nakon što je 2023. godinu ocijenila uspješnom, najavila je i nastavak postojećih i početak novih projekata.

  -Što se tiče potpora u poduzetništvu i poljoprivredi, na javnom savjetovanju je Pravilnik o dodjeli bespovratnih potpora za gospodarstvenike, odnosno za poduzetnike, ali i za poljoprivrednike. Grad Karlovac je za 2024. godinu u proračunu izdvojio 140 tisuća eura za potpore, kazala je.

  Mjerama se, kako je navela, planira ciljano obuhvaćati korisnike unutar šančeva stare gradske jezgre, Zvijezde koji zbog radova na aglomeraciji posluju u otežanim uvjetima, te poduzetnike početnike.

  Za potpore u poljoprivredi u ovoj godini osigurano je 140 tisuća eura.

  -U poljoprivredi dodatno se s potporama potiču ekološki poljoprivredni proizvođači, mladi poljoprivrednici i profesionalni poljoprivrednici kojima je to osnovna djelatnost, istaknula je Peris dodavši kako  planiraju dodatno podržati i sve one koji u ambalažiranju ili promociji poljoprivrednog proizvoda koriste simbol ili prepoznatljivi element grada Karlovca.

  Govoreći o aktivnostima vezanim uz razvoj grada, rekla je kako je Grad Karlovac počeo izradu Akcijskog plana za zeleni grad Karlovac u bespovratnom iznosu od 275 tisuća eura koje daje europska banka za obnovu i razvoj. Kroz taj plan Grad Karlovac će identificirati nove zelene investicije kako bi se dodatno pozicionirao kao okolišno održiv grad u budućnosti. U Hrvatskoj samo dva grada imaju takve akcijske planove financirane od navedene banke, a to su Karlovac i Split.

  Također, najavila je i aktivnosti vezane uz Pametni grad.

  -U pripremi imamo provođenje PRŠI-ja, širokopojasnog interneta na ruralnom području koji bi se trebao provesti do 2027. godine, a za tu namjenu je osigurano oko 13 milijuna eura. Od većih planova je i master baza grada Karlovca gdje bi se napravio registar gradskih i komunalnih usluga koje bi bile digitalizirane, najavila je između ostalog.

  -U 2024. godini imamo 12 projekata u provedbi, njihova ukupna vrijednost je 25,6 milijuna eura. Od toga je za cjelovitu obnovu pet javnih zgrada osigurano 17 milijuna eura, imamo dva projekta u ocjenjivanju, a iz 2023. godine još čekamo rezultate ocjenjivanja za šest prijavljenih projekata. Ukupno u 2023. i 2024. godini ovaj odjel administrira i provodi 30 projekata u ukupnoj vrijednosti od 54,9 milijuna eura, izjavila je Peris.