Prvi Karlovački

Dani sigurnosti u prometu

Autor: Miloš Milovanović

22.09.2021

Vijesti

Policijski službenici PU karlovačke jučer su provodili pojačane preventivne i represivne aktivnosti

Policijska uprava karlovačka kao i ostale policijske uprave u Republici Hrvatskoj  od 16. do 22. rujna obilježava Dane sigurnosti u prometu, koje organizira međunarodna mreža prometne policije ROADPOL, a kampanja se održava paralelno s jubilarnim 20. Europskim tjednom mobilnosti i ROADPOL-ovom operativnom akcijom na distrakciju. Ujedno, 21. rujna obilježava se kao Dan bez poginulih u prometu.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Policijske uprave karlovačke nisu evidentirane prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, međutim evidentirane su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Tijekom prvih osam mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave karlovačke evidentirane su tri prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine kada je evidentirano šest prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama.

Cilj provođenja aktivnosti je ukazati na opasnosti u prometu te smanjiti broj prometnih nesreća i stradavanje u prometu. Stoga policijski službenici provode preventivno-represivne akcije prvenstveno s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja.

U sklopu provođenja preventivnih aktivnosti koje se odnose na sigurnost u prometu PPRP Karlovac tijekom srpnja i kolovoza ove godine na deset lokacija na području grada Karlovca i na deset lokacija u okolnim mjestima u nadležnosti PPRP Karlovac provela je istraživanje korištenja sigurnosnog pojasa u kategoriji zasebno vozača, suvozača – putnika, te putnika u vozilu na stražnjem sjedalu i to na uzorku od 15.106 sudionika.

Rezultati provedenog istraživanja ukazuju da u kategoriji vozača (uzorak od 10.955 vozača) sigurnosni pojas ne koristi 17% vozača, u kategoriji suvozača – putnika (uzorak 3078) sigurnosni pojas ne koristi 21,4% sudionika, dok u kategoriji putnika na stražnjim sjedalima (uzorak 1073 putnika) pojas nije koristilo ukupno 64% sudionika. Podsjećamo i upozoravamo da vozač i svi putnici u vozilu i na prednjem i zadnjem sjedištu moraju koristiti sigurnosni pojas.  Bez obzira na kojem se sjedalu prevozili, ukoliko ne koriste sigurnosni pojas, osobe su u prekršaju.

Također, istraživanjem je obuhvaćeno i nepravilno korištenje mobitela prilikom vožnje od strane vozača na uzorku od 10.412 vozača kojom prilikom je utvrđeno da je mobitel u vožnji koristilo 2,8% vozača.

Tijekom provođenja aktivnosti policijski službenici su vozačima koji su poštovali prometne propise uručivali prigodne poklone, a vozači su potpisivanjem Prisege o poželjnom i odgovornom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu aktivno sudjelovali u kampanji.

Iz policije podsjećaju sudionike u prometu da se pridržavaju svih prometnih propisa kako bi se razina sigurnosti u prometu dovela na višu razinu.