KPA Vodomar

Danas velika ronilačka akcija čišćenja rijeke Mrežnice

VIŠE IZ RUBRIKE

Hvalevrijedna akcija

Manifestacija će početi u 12 sati na kupalištu u Dugoj Resi, a okupit će više od 150 ronilaca iz šire regije koji će volontiranjem pomoći u vađenju otpada.

Ovogodišnja akcija ronilačkog čišćenja rijeke Mrežnice pod nazivom „Missio nostra, aquae pro vitae - Secunada Pars“ je deseto-godišnja kruna nastojanja očuvanja rijeke Mrežnice te sanacije i zbrinjavanja  otpada iz njenog toka. Manifestacija će se održati danas, 8. srpnja s početkom u 12 sati na kupalištu u Dugoj Resi te će okupiti preko 150 ronilaca iz šire regije koji će volontiranjem pomoći u vađenju otpada.

-Zbog svojih prirodnih i kulturnih vrijednosti, te biološke i geološke raznolikosti, Mrežnica je prepoznata  kao rijeka od iznimnog značaja te je postala dio kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe – "Zajedno za  rijeke".

Postupak zaštite Mrežnice pokrenula je Karlovačka županija, a KPA Vodomar to podržava i pozdravlja.  Tim aktom bi se očuvale njezine prirodne vrijednosti. Zaštitom bi se obuhvatilo preko 30 kilometara rijeke u  njezinu gornjem i srednjem toku. Zajedničkim radom želimo istaknuti i očuvati jedinstvena riječna  bogatstva naše regije, a sama zaštita omogućuje nove razvojne prilike i dugotrajnu dobrobit za ljude i  prirodu.

Ova naša aktivnost potpomoći će i kampanju globalne organizacije za zaštitu prirode The Nature  Conservncy pod nazivom „Zajedno za rijeke“ čiji cilj je pomoći u uspostavi zaštite rijeke Mrežnice i  njenih pritoka. 

Inicijativa „Zajedno za rijeke“ okuplja sedam partnerskih organizacija iz jugoistočne Europe koje aktivno  rade na zaštiti 13 rijeka u regiji s ciljem poticanja novih lokalnih inicijativa za zaštitu rijeka. Kroz znanstvena istraživanja i razumijevanje potreba i stavova lokalnih zajednica, inicijativa Zajedno za  rijeke nastoji osigurati rano i transparentno uključivanje svih dionika poštujući pritom jedinstvene prirodne,  društvene i kulturne karakteristike svake rijeke. Stoga se i ova akcija čišćenja rijeke Mrežnice odvija uz  podršku inicijative "Zajedno za rijeke", jer svi zajedno želimo doprijeti do što većeg broja ljudi, te dobiti  njihovu podršku i doprinos u očuvanju rijeke Mrežnice, poručuju iz KPA Vodomar.