Stiže prvih 6 borbenih zrakoplova

Danas u Hrvatsku stižu Rafalei

VIŠE IZ RUBRIKE

Povijesni prelet

Očekuje se pojačana buka

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa, danas u Hrvatsku oko 12.30 stiže prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafale, koje je Hrvatska naručila od Francuske. Dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima. Preostalih šest Rafalea stiže početkom iduće godine.

Hrvatska će eskadrilu od 12 moćnih borbenih zrakoplova, deset jednosjeda i dva dvosjeda, bez PDV-a platiti malo manje od milijardu eura, a s PDV-om i procijenjenim troškovima indeksacije cijena im raste na milijardu 152 milijuna.

Svečani doček održat će se u Vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici s početkom u 12.30. Ministarstvo obrane objavilo je da se očekuje pojačana buka i pojačan cestovni promet.

Na svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, biti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec.