Danas slavimo svjetski dan radija!

VIŠE IZ RUBRIKE

    Radio je najbrži, a neki tvrde i najvjerodostojniji medij današnjice. Svijet pripisuje izum radija Guglielmu Marconiju, no to nije sasvim točno. Iako je on prvi prijavio patent radio prijemnika, radio su stvarali mnogi znanstvenici, a jedan od njih je i naš Nikola Tesla, za kojeg se vjeruje da mu je Marconi ukrao patent radija.

    Prva radio postaja bila je u Sjedinjenim Američkim Državama, u gradu Pittsburghu, zvala se KDKA, a počela je s emitiranjem 2. studenog 1920. U Hrvatsku je radio došao 15. svibnja 1926. kada je putem tadašnjeg Radija Zagreb, poznata spikerica Božena Begović u eter rekla prvi puta "Halo, halo, ovdje Radio Zagreb”.  Zlatne godine radija bile su između 1930. i 1945. godine, u vrijeme čuvenih sapunica – radijskih drama koje su se emitirale svakodnevno, a okupirale su pažnju ogromnog broja slušatelja.

    Prvi radio u Karlovcu koji je slušao glas svojih sugrađana bio je naš, Hrvatski radio Karlovac koji je započeo svoje djelovanje 1962. godine s poznatom rečenicom "Ovdje radio Karlovac".

    Radio je promijenio način razmišljanja i življenja ljudi. Omogućio je skoro svakome da čuje novosti o važnim događajima u isto vrijeme. Ljudi su vezani uz radio jer im nudi aktualnost, najbržu informiranost, točnost i zabavu. (ma)