Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Danas se obilježava nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

VIŠE IZ RUBRIKE

Dan mimoza

U Hrvatskoj se bilježi 320 slučajeva raka vrata maternice godišnje

Nacionalni je dan borbe protiv raka maternice – Dan mimoza. Liječnici upozoravaju da se rak maternice može spriječiti, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju:

-Drage naše žene podsjećamo vas na važnost redovitih ginekoloških pregleda, gdje se probirnim testiranjem mogu otkriti  i liječiti abnormalne promjene na stanicama vrata maternice koje bi se mogle razviti u zloćudnu bolest. Dogovorite pregled kod svojeg ginekologa!

Kako je objavljeno na stranici HZJZ, prema podacima Registra za rak, posljednjih 10 godina u Hrvatskoj se bilježi 320 slučajeva raka vrata maternice godišnje, uz oko 120 povezanih smrtnih slučajeva.

-Pogledamo li ove podatke i iz drugog kuta, dolazimo do vrlo zabrinjavajuće statistike – rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka premine jedna žena. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom – najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života. No, rak vrata maternice je preventabilna bolest.

Naime, s obzirom na to da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 posto njih, uzročnik raka vrata maternice HPV (humani papiloma virus), važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem u vrlo ranoj fazi (PAPA testom). Stoga je, svake godine, već tradicionalno, cijeli siječanj posvećen upravo borbi protiv raka vrata maternice, objavio je HZJZ.