Prvi Karlovački

INPUT FESTIVAL Danas se izvode predstave “Sretna kućica” i “Bračne muke iz vizure ruke”

Autor: Ivana Ivandić

27.05.2022

Kultura

U sklopu InPut Festivala danas su u programu dvije predstave.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvest će predstavu “Sretna kućica” koja je osvojila nagradu za najbolju predstavu festivala po izboru dječjeg žirija na 31. Poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru u Sloveniji.

Predstava je nastala prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana koja je napisana prema istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936. godine, i to na poticaj samih seljana.

Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu i ustrajnosti, koji uvijek donose plodove.

Ova mala putujuća predstava u središte stavlja motiv i simboliku kuće – ona priziva dom, obitelj, utočište, toplinu, zajedništvo i zaštitu. Također, na maštovit i poučan način približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Autorice predstave su Ivana Đula i Milica Sinkauz, redateljica Morana Dolenc, dramaturginja Ivana Đula, izvodi Zlatko Vicić. Predstava se održava danas u Glazbenom paviljonu u 17 sati.

“Bračne muke iz vizure ruke”

Predstava “Bračne muke iz vizure ruke” priča je o ljubavi i svađi, tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke. Lijeva i desna, naizgled neovisne jedna o drugoj, svoj puni potencijal ostvaruju tek kada su u paru.

Brak sam po sebi nije nužno lijep, niti ružan, već o nama ovisi koliko se želimo žrtvovati i uložiti u njega. Novopečeni bračni par, Gospodin i Gospođa Rukić, suočen je s izazovima koje pred njih stavlja zajednički život isprepleten lijepim i komičnim situacijama, ali i onim ne tako bajnim trenutcima. Kako se snalaze u novom okruženju i jesu li spremni mijenjati sebe kako bi ugodili drugome saznajte u priči u kojoj svatko može pronaći djelić sebe.

Predstava je završni rad studenta Tonija Leakovića na preddiplomskom studiju glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Autor i izvođač je Toni Leaković, mentor izv.prof. ArtD. Hrvoje Seršić, scenografiju su izradili Ivica Leaković i Martina Livović, snimatelji su Matea Bartulović, Sebastijan Borovčak i Matej Opolcer, montaža Matea Bartulović i Sebastijan Borovčak. Izvodi se ispred Zorin doma danas u 21 sat.