Prvi Karlovački

U nedjelju održan središnji dio proslave na Orlovcu

16.06.2019

Karlovac

Proslavljen Dan Mjesnog odbora Orlovac i blagdan zaštitnika svetog Antuna Padovanskog

Mjesni odbor Orlovac organizirao je ovaj vikend obilježavanje Dana mjesnog odbora i blagdana svog zaštitnika svetog Antuna Padovanskog. U subotu prvog dana manifestacije po 25. put održana je likovna kolonija i po drugi put Orlovačke dječje igre. Proslava Dana Mjesnog odbora Orlovac financirana je sredstvima iz projekta KAkvart.

-Na 25. likovnoj koloniji sudjelovalo je dvadesetak likovnjaka, a bili su i naši gosti iz Slovenije. Radilo se u domu, a neki su likovnjaci bili i u prirodi. Istovremeno održane su po drugi put Orlovačke dječje igre, a sudjelovalo je od 35 do 40 djece od pet do dvanaest godina. To je puno za naš mjesni odbor koji ima oko 800 stanovnika, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Orlovac Josip Obranović.

U nedjelju drugog dana ove tradicionalne manifestacije u 9 sati i 30 minuta bilo je okupljanje kod vatrogasnog doma, a zatim procesija od doma do kapelice svetog Antuna Padovanskog, gdje je služena sveta misa, koju je predvodio velečasni Duje Kurtović.

-Središnja proslava održana je danas. Posebno smo ponosni što je bio prisutan gradonačelnik Damir Mandić. Procesija s kipom svetog Antuna prošla je od vatrogasnog doma do kapelice, gdje je misno slavlje služio naš bivši župnik velečasni Duje Kurtović. Za proslavu Dana Mjesnog odbora Orlovac dobili smo 25 tisuća kuna iz projekta KAkvart, a to je uloženo u kupnju majica, rekvizita za dječje igre, platna za likovnjake i osvježavajuća pića. Veliki doprinos svojim volonterskim radom dali su mještani Orlovca, kazao je predsjednik Mjesnog odbora Orlovac Josip Obranović.

Nakon misnog slavlja, slijedio je povratak do vatrogasnog doma, gdje je položen vijenac i zapaljene su svijeće ispred križa i spomen ploče na domu, a molitvu je predvodio župnik župe Banija velečasni Antun Kolić. Svijeću je zapalio i gradonačelnik Damir Mandić.

-Ovo je već jedna tradicija skoro dvadesetak godina u Mjesnom odboru Orlovac. Oni zaista na jedan zabavan i zanimljiv način dan slave Dan mjesnog odbora. Ono što je važno nama u Gradskoj upravi da ovdje postoji ekipa entuzijasta i volontera, koji se potrude oko svega toga. Vjerujem da je većini Orlovčana ovo poseban dan. Drago nam je da o ostali mjesni odbori i gradske četvrti organiziraju razna događanja. KAkvart se počeo razvijati u tom smjeru. Volio bi da i drugi mjesni odbori i gradske četvrti slijede primjer Orlovca, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Zatim je održana svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora Orlovac na kojoj su uručene zahvalnice i priznanja. U prigodnom programu nastupili su Folklorni ansambl Matija Gubec i Karlovački vokalni oktet. Proslava je nastavljena svečanim ručkom i druženjem. Za vrijeme proslave podijeljena je knjižica “20 godina kapele svetog Antuna Padovanskog Orlovac – Karlovac, 1999. – 2019.”. Manifestacija na Orlovcu podržana je na natječaju KAkvart 2019. Glavni partner Gradu Karlovcu na projektu KAkvart je kompanija Heineken Hrvatska s brendom Karlovačko. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski