Danas obilježavamo svjetski dan Brailleovog pisma

VIŠE IZ RUBRIKE

    Brailleovo pismo slijepima se omogućuje ravnopravnost, obrazovanje, afirmacija u društvu te pristup informacijama.

    Brajica, međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu. Svojom kreativnošću i entuzijazmom, izumio ga je Louis Braille čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma. Taj je prijedlog Svjetske unije slijepih 17. prosinca 2018. prihvatila generalna skupština Ujedinjenih naroda.

    Brailleovo pismo sastoji se od skupina od šest točaka, po tri u dva okomita reda, a svako slovo abecede, broj ili pravopisni znak ima svoju određenu kombinaciju tih točaka. Brailleovo se pismo „čita“ dodirom ruku, odnosno prelaženjem prstima s lijeva na desno po papiru.

    Hrvatski savez slijepih preuzeo odgovornost za aktivnu participaciju u izradi zakona o hrvatskoj brajici kojim se slijepim osobama želi omogućiti sustavni pristup opismenjavanju i podršci u korištenju Brailleovog pisma, jednostavniji pristup obrazovnom sustavu i drugu podršku u izjednačavanju njihovih mogućnosti pisane komunikacije, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja radi se na implementaciji standarda i smjernica kojim bi se unificiralo i standardiziralo pismo za slijepe u RH. (ma, Hina)