Nažalost, u Hrvatskoj 8 posto stanovništva već ima dijagnosticiranu depresiju

Danas je najdepresivniji dan u godini - Plavi ponedjeljak, poznatiji kao Blue Monday

VIŠE IZ RUBRIKE

  Baš je treći ponedjeljak u siječnju osvojio ovu neslavnu titulu jer ljudi počinju osjećati posljedice duge zime, polagano shvaćaju da su tijekom praznika ispraznili bankovne račune, a plaće ni blizu.

  Psiholog Cliff Arnall poslužio se matematikom i izračunao da je upravo treći ponedjeljak u siječnju najdepresivniji dan u godini. Bez obzira na izračune, budite što veseliji i pobijedite depresiju današnjeg ponedjeljka.

  Na loše raspoloženje definitivno utječe nekoliko bitnih stvari, upozoravaju psiholozi. Vrijeme je loše, kao i financijska situacija nakon praznika. Pokušavamo provoditi novogodišnje odluke, ali ni to nam ne ide od ruke. Uz sve to, ponedjeljak je te je radni tjedan tek počeo. Ipak, ne zaboravite da je sutra već utorak, a do novog najdepresivnijeg dana imate cijelih 365 dana.

  Ideja o tome da jedan takav dan postoji rodila se u Velikoj Britaniji kad je na poticaj turističke kompanije Sky Travel, psiholog i izvanredni sveučilišni profesor na Sveučilištu Cardiff, Cliff Arnall, osmislio formulu za izračun kojom, kako je tvrdio, može odrediti  najdepresivniji dan u godini.

  Uzeo je u obzir  čimbenike za koje bi svatko od nas vjerojatno rekao da izazivaju depresiju: zimsko vrijeme i sivilo, dugove, odnosno razmjer između dugova i mogućnosti da ih otplatimo, vrijeme prošlo od Božića, vrijeme prošlo od napuštanja novogodišnjih odluka, pad motivacije i osjećaj potrebe za preuzimanjem kontrole nad svojim životom.

  Tako je 2005.  osmislio jednadžbu po kojoj se određuje najdepresivniji dan, koju je 2009. godine dodatno revidirao, uključivši još neke varijable. Rezultat tih izračuna najčešće bi padao na treći ponedjeljak u godini, pa se ta ideja pomalo uvriježila.

  Stručnjaci su godinama upozoravali da njegovoj formuli nedostaje niz detalja – od mjernih jedinica kojima se parametri mjere, do toga da nije uključen i poticaj pozitivnih varijabli, kojih sigurno ima. Sveučilište Cardiff ogradilo se od njega priopćenjem, a i on sam nakon nekoliko godina priznao je da formuli mnogo toga nedostaje. No, mnoge su tvrtke i kompanije počele koristiti taj dan u reklamne svrhe, pa se tako ideja o najdepresivnijem danu održala do danas.

  O Plavom ponedjeljku slično misli i dr. Igor Salopek, voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja Karlovac.

  - Da je baš ovaj dan proglašen najdepresivnijim, rezultat je jedne komplicirane formuleMeđutim, vrijeme je pokazalo da ova tvrdnja o najdepresivnijem danu nema uporište ni u znanosti a niti u kliničkom smislu i da kad se u konačnici pogleda siječanj kao zimski mjesec zapravo bilježi manje bolovanja uzrokovanih depresijom, za razliku od dva zadnja mjeseca u godini. Po mom mišljenju, za sve nas je puno zdravije razmišljati na način da je svaki dan u godini dobar dan. Posebno se to odnosi na ljude koji imaju određenih problema, pogotovo sa depresijom i da je svaki dan dobar dan za potražiti pomoć, jer depresija nema određene dane i može se dogoditi svakome, smatra dr. Salopek.

  Tu tvrdnju podupiru i činjenice, no važno je ostati pozitivnog stava.

  - Nažalost u Hrvatskoj 8 posto stanovništva već ima dijagnosticiranu depresiju. Dakle poremećaj koji je vrlo čest, ali koji se može vrlo uspješno liječiti i izliječiti. Zaključno, moja poruka svima je - nemojte se sramiti potražiti pomoć, a sretnih i nesretnih dana bit će uvijek, kao što ih je i do sada bilo, dodaje za kraj dr. Salopek.