Prvi Karlovački

Dan sestrinstva – medicinski tehničari i sestre uvijek na prvoj crti obrane

Autor: Marta Marinović

12.05.2022

Mozaik

Međunarodni dan sestrinstva tradicionalno se obilježava 12. svibnja. Ove se godine održava pod sloganom “Snaga je u zajedništvu” i s porukom da investiranje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini.

-Bilo bi lijepo da se medicinskih sestara i tehničara ne sjetimo samo danas, nego svaki dan. Oni su nam uvijek na usluzi, spremni pomoći. Kada oni traže svoja prava, mislim da bi im se trebali ispuniti zahtjevi. Ne smijemo si dopustiti da nam medicinsko osoblje odlazi raditi u inozemstvo. Pružimo podršku svim sanitetskim prijevoznicima, medicinskim tehničarima i sestrama, koji ovoga trenutka traže svoja prava. Lijepo bi bilo danas reći medicinskim tehničarima kako imaju pravo na beneficirani radni staž, kao i sve druge žurne službe u Hrvatskoj, rekla je medicinska sestra Marina Novaković Matanić.

Hrvatska je, kao i cijela Europa, suočena s kroničnim manjkom toga kadra, tako da samo u bolničkom sustavu, po posljednjim analizama, nedostaje 400 sestara. Trenutno je u Hrvatskoj zaposleno 38.500 medicinskih sestara i tehničara, što ih čini najbrojnijom profesijom u sustavu.

Kako je poznato, dan obilježavanja odabran je zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820.-1910.), utemeljiteljicu modernog sestrinstva, a koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata (1853.-1856).