Prvi Karlovački

Dan povijesti bit će obilježen cjelodnevnim programom

15.05.2019

Kultura

Cjelodnevni program obuhvatit će predavanja, radionice i projekcije filmova

U sklopu ovogodišnjeg Dana povijest, 17. svibnja, u Gradskom muzeju Karlovac odvijat će se cjelodnevni program koji će obuhvatiti predavanja, radionice i projekcije filmova namijenjenih učenicima i građanstvu s ciljem popularizacije povijesti kao znanosti, ali i povijesti drugih znanosti.

Specifičnost ovogodišnje Dana povijesti ja da su uključeni gotovo svi kolege, kustosi i muzejski pedagozi. Najprepoznatljivija djelatnost u muzeju je povijest pa će većina predavanja ipak biti na temu povijesti, ali bit će predstavljeno i prirodoslovlje i arheologija, a ove godine je specifično i što su nam se pridružili i partneri iz karlovačke Gimnazije, Ekonomsko-turističke škole, Glazbene škole i Osnovne škole Dubovac, istaknula je ravnateljica Gradskog muzeja, Hrvojka Božić.

Podsjetila je i kako je ovogodišnjem programu prethodila 24. EMA (Edukativno-muzejska akcija) na temu prehrane koja je završila entomološkom radionicom „Kukci na tanjuru“.

Sve će završiti 18. svibnja, Međunarodnim danom muzeja kada će u sve prostore Gradskog muzeja Karlovac biti besplatan ulaz, najavila je Božić.

Inače, Dan povijesti održava se u sklopu šestog Festivala povijesti Kliofest 2019. u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva, te Društva za hrvatsku povjesnicu