Boga "možemo naći" u svim stvarima

Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova Svijećnica

VIŠE IZ RUBRIKE

    Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova Svijećnica svečano je u nedjelju proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. U poslijepodnevnim satima u prostorima pastoralnog centra prior Dominikanskog samostana u Maksimiru otac Iko Mateljan održao je duhovni nagovor na temu "Rađanje Boga u duši" redovnicama i svećenicima Karlovaca. Slijedila je razmjena duhovnog iskustava redovnica i svećenika, a susret je završio misnim slavljem u svetištu. Misu je predvodio otac Iko Mateljan u koncelebraciji s monsinjorom Antunom Senteom. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih "Agape" pod vodstvom Josipa Vukovića. Na kraju misnog slavlja u znak zahvalnosti za predano služenje i ustrajnu molitvu mladi su prisutnim redovnicima predali ruže. U prigodom duhovnom nagovoru otac Iko je "pozvao u pomoć" pjesnike i mistike da mu pomognu prezentirati kako se Bog želi roditi u duši svakog čovjeka na osobit način osobi posvećenog života. Citirajući misli Ive Andrića, Ivana Echarta, Ivana, Taulera, Henrika Susoa, svetog Augustina te dijelove svetog Pisma na osobit način i Pavlovih poslanica otac Iko je ukazao na problem današnjih redovnika i redovnica, a ni dijecezanski svećenici nisu toga pošteđeni.

    -Jako smo zauzeti oko izgradnje i uređenja crkvenih prostora, oko organizacije različitih crkvenih slavlja, oko okupljanja i organiziranja različitih vjerničkih skupina, čak i brizi o različitim duhovnostima i pobožnostima, a da pritom zaboravimo da smo mi djeca Božja, te smo zajedničari božanske naravi. Kao da nam je sve drugo važnije od brige da Bog bude u nama. Stoga je potrebno u utrci s vremenom češće si osvješćivati da smo djeca Božja. To se pak ostvaruje molitvom. Naša je molitva put silaska u dubinu naše duše - a središte duše je Bog, i vjernost u molitvi vodi na do Boga u nama - dakako Božjom milošću. Duša u čežnji za jedinstvom sa svojim iskonom ne može zaboraviti svijet oko sebe. Molitva kod Echkarta ne udaljuje od svakodnevnog posla. Važno je u dnu svojih poslova, osjećati žeđ za Bogom i tada, malo pomalo, više neće biti ni izvanjskog ni unutarnjeg, jer Boga "možemo naći" u svim stvarima pa i loncima, kazao je tom prigodom otac Iko, te zaključio kad vodimo brigu o Bogu u nama mi smo u brizi i za sve one duše koje čeznu za Bogom.

    U gradu Karlovcu djeluju dvije muške i tri ženske redovničke zajednice. Franjevci mala braća i pavlini, te sestre iz Družbe Kćeri Božje Ljubavi, Sestre franjevke od Bezgrešne, šibenske franjevke, i Klanjateljice krvi Kristove.