Interes za strukovnim zanimanjima nije velik. Ravnateljica škole Snježana Erdeljac smatra da bi trebao biti veći.

Dan otvorenih vrata u MIOŠ-u: Velika je potražnja za zidarima, tesarima, pekarima, mesarima i soboslikarima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dan otvorenih vrata u Mješovito industrijsko - obrtničkoj školi protekao je zanimljivo, edukativno i veselo. Učenici nižih razreda imali su priliku vidjeti što će raditi u višim razredima, a učenici osnovnih škola upoznati se sa strukovnim programima ove škole.

  -Htjeli smo pokazati učenicima osmašima, a i mlađima, ako izaberu jedno od naših programa što će bit njihovo buduće zanimanje, da vide s kojim se to alatima služi, koje vještine moraju imati te probaju nešto napraviti. Zatim mogu vidjeti programe iz drugih predmeta kao što su hrvatski jezik i matematika. Učenici mogu na licu mjesta vidjeti što će raditi. Na taj način smo htjeli približiti našu školu, odnosno ova zanimanja tim budućim učenicima, naglasila je ravnateljica škole Snježana Erdeljac.

  Dodala je da su i dalje najdeficitarnija zanimanja u građevinarstvu, odnosno zidar i tesar čije obrazovanje stipendira Karlovačka županija u smislu troškova cijelog školovanja (radna odjeća, pribor, knjige, prijevoz, smještaj đački dom...,). I soboslikari se u zadnje vrijeme slabo upisuju, a velika je potražnja. Zatim zanimanja u prehrani (mesar i pekar).

  -Uvjeti za stipendije za deficitarna zanimanja su takvi da se uopće ne traži opći uspjeh, učenici ne moraju brinuti o ocjenama. Čak i ako zanemarimo stipendiju koji učenici mogu dobiti bilo od grada, županije i poslodavca, učenici ostvaruju i mali prihod za vrijeme praktične nastave. Poslodavci su široke ruke i mislim da su to jako dobra zanimanja i učenici se mogu zaposliti. Ovo je rijetka škola gdje u trećoj godini nas učenici mole da li mogu izostati iz škole kako bi išli na praksu kod poslodavca. U trećoj godini su već ozbiljni radnici, istaknula je.

  Mješovita industrijsko-obrtnička škola već godinama, kako navodi, zadržava stabilan broj. Ove godine isto imaju 275 učenika kao i lani.

  -To je zapravo u hrvatskim mjerilima, škola srednje veličine, i želimo tako ostati. Interes za strukovnim zanimanjima nije velik. Mislim da bi mogao biti i veći, pogotovo tržište rada traži da je puno više, ali mi upisujemo relativno dobar broj. Sto dvadeset učenika nam je plan.

  Učenicima nižih razreda svidjelo se što su mogli sudjelovati u praktičnoj nastavi, tako su neki učili rezati pločice i miješati ljepilo.

  -Danas sam došao ovdje da svoje stečeno iskustvo u prvoj godini podijelim s mlađima. Posao keramičara mi se sviđa i zadovoljan sam sa svojim izborom, ispričao nam je učenik Mihael Budišćak koji završava 1.a razred. Izborom ovog zanimanja nastavlja tradiciju u obitelji, odnosno ide stopama svoga oca i ujaka.