Služba za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije

Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima

VIŠE IZ RUBRIKE

Dan otvorenih vrata

Služba za mikrobiologiju i parazitologiju otvorila vrata građanima 

Služba za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije organizirala je danas Dan otvorenih vrata laboratorija povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svjesnosti o antimikrobnoj rezistenciji. O čemu se radi pojasnila je voditeljica Službe za mikrobiologiju i parazitologiju liječnica Tamara Marković, doktorica medicine, specijalist medicinske mikrobiologije i parazitologije.

-Organizirali smo Dan otvorenih vrata da pozovemo građane da nam se pridruže u obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o antibioticima, koji se održava svake godine od 18. do 24. studenog. Dakle, cilj je govoriti o problemu otpornosti bakterija na antibiotike, koji je veliki problem medicine 21. stoljeća i velika prijetnja uopće životu i medicini, kako smo navikli. Zato smo organizirali Dan otvorenih vrata da građani dođu u naš laboratorij i da ih obavijestimo, da pričamo s njima, da im pokažemo što radimo i da ih što je moguće više osvijestimo o tom problemu, kojeg građani možda nisu toliko svjesni koliko smo mi koji radimo s bakterijama i antibioticima. Uglavnom cilj je i da građane osvijestimo da smo svi zajedno u tom problemu i da svi možemo dati jedan svoj mali doprinos rješenju ili pokušaju rješavanja toga, rekla je Tamara Marković.

Tamara Marković istaknula je da građani moraju konzumirati antibiotike isključivo na način kako su im liječnici propisali.

-Građani konzumiraju antibiotike, koje im naravno propisuju liječnici i isto imaju svoju ulogu i mogu i trebaju poboljšati neke svoje prakse u vezi upotrebljavanja antibiotika, prvenstveno trebaju piti lijekove onako kako im je liječnik propisao, točno toliko dugo i u toj dozi. To je iznimno važno obzirom da sve suprotno može isto djelovati na povećanje ukupne rezistencije, također ne smiju zahtijevati od liječnika antibiotike i raditi pritisak na njega, nego pustiti stručnjaka da samostalno odluči kada je to potrebno, kada ne. Zatim, lijekove moraju propisno skladištiti i ono što im ostane moraju predati u ljekarne da se zbrine, jer svako otpuštanje antibiotika u okoliš, također pridonosi rastu rezistencije. Isto što je bitno treba promovirati cijepljenje protiv bolesti koje se mogu cijepiti, jer na taj način djelujemo u smislu smanjenja rezistencije, obzirom ako se ne razbolimo, ne moramo se niti liječiti antibioticima. Pa i to je isto jedna itekako važna posredna mjera, koja djeluje na smanjene i sprečavanje rezistencije, kazala je Marković.

Voditeljica Službe za mikrobiologiju i parazitologiju liječnica Tamara Marković kazala je da je u svemu tome jako bitno voditi zdrav život.