Prvi Karlovački

Dan neovisnosti u Karlovcu se obilježava manifestacijom ” U službi grada i domovine”

03.10.2019

Karlovac

Programi na svih pet lokacija u Zvijezdi, na Trgu Josipa Jurja Stossmayera, Trgu bana Josipa Jelačića, Gradskom muzeju Karlovac, Muzeju Domovinskog rata Karlovac Turanj i u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa počinju od 10 sati.

Veliku zajedničku proslavu pod nazivom „U službi grada i domovine“, povodom Dana neovisnosti, tradicionalno, po peti puta, Grad Karlovac zajedno sa svim svojim tvrtkama i ustanovama organizira i ove godine. Programi na svih pet lokacija u Zvijezdi, na Trgu Josipa Jurja Stossmayera, Trgu bana Josipa Jelačića, Gradskom muzeju Karlovac, Muzeju Domovinskog rata Karlovac Turanj i u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa počinju od 10  sati.

Gradske tvrtke, policija, vatrogasci, hitna služba, Crveni križ, HGSS i Zavod za javno zdravstvo KA županije svoj rad građanima će predstaviti na Strossmayerovom trgu, a gradska uprava, škole, vrtići, ustanove, HAK i Karlovačka građanska garda na Trgu bana Jelačića ili Starom placu. Isto tako na Starom placu svoju bogatu ponudu domaćih proizvoda ponudit će lokalni OPG-i.

– Tvrtke su se dogovorile da će se ove godine građanima predstaviti više programski, a manje s tehnikom, iako će pojedine gradske tvrtke predstaviti neke novonabavljene strojeve i alate, rekao je Nikola Rogoz, direktor Vodovoda i kanalizacije i tehnički koordinator manifestacije. Isto tako najavio je još neka iznenađenja kao i brojne poklone kojima će gradske tvrtke darovati djecu.

Tradicionalno naš Grad obilježava ovaj važan datum u povijesti Republike Hrvatske manifestacijom u srcu grada, kojom prije svega želimo prezentirati slogu i zajedništvo ali i sve aktivnosti koje provode i kojima se bave svi zaposleni u sustavu Grada, kaže zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić. Na Starom placu održavat će se i kulturno zabavni program u kojem sudjeluju najmlađe vrtićke grupe, osnovnoškolci, KUD-ovi i vokalni sastavi te grupa Strings. U 12.30 za sve posjetitelje organizirana je podjela besplatnog graha i piva.

Postav Gradskog muzeja i muzeja Domovinskog rata na Turnju, svi posjetitelji će moći razgledati besplatno na Danima otvornih vrata. U muzeju na Strossmayerovom trgu organizirane su za djecu i odrasle brojene kreativne radionice, društvene igre, pričaonice i nastupi malih folkloraša. Bibliokombi Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić bit će parkiran u Tijesnoj ulici u kojem će „teta pričalica“ čitati priče. U proslavu se uključilo i Nacionalno svetište sv. Josipa na Dubovcu. Sveta misa počinje u 10 sati, nakon koje slijede nastupi VIS RIM i rock grupe Drugi način, a blagoslov motora i defile motorista do Trga bana Jelačića planira se u 11.45.

Zamjenica Navijalić pozvala je na ugodno druženje kao i proteklih godina sve građanke i građane Karlovca, kako bi u jednoj neformalnoj i opuštenoj atmosferi razmijenili informacije i mišljenja, čuli prijedloge, pitanja, pohvale, ali i kritike i kako bi svi zajedno bili u službi našeg grada i domovine, zaključila je. 

Program će trajati do 15 sati. (rb)

Foto:i.č.