Prvi Karlovački

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Autor: Marta Marinović

15.01.2020

Mozaik

Kad je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata, Domovinski rat bio je u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje JNA. Na svoje priznate granice Hrvatska je izišla tek šest godine poslije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Na današnji dan, cijela je Hrvatska promatrala svoje televizijske ekrane na kojima su se redala imena država, koje su odlučile podržati našu zemlju u ostvarenju višestoljetnog sna, a na glavnom zagrebačkom trgu organizirano je i veliko slavlje. Na njemu je bio i predsjednik Franjo Tuđman koji je tada rekao: ”Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost.”

Prije 28 godina sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Ovim državama istoga dana istom odlukom  pridružile su se Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a. (ma)