Kad je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata, Domovinski rat bio je u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje JNA. Na svoje priznate granice Hrvatska je izišla tek šest godine poslije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na današnji dan, cijela je Hrvatska promatrala svoje televizijske ekrane na kojima su se redala imena država, koje su odlučile podržati našu zemlju u ostvarenju višestoljetnog sna, a na glavnom zagrebačkom trgu organizirano je i veliko slavlje. Na njemu je bio i predsjednik Franjo Tuđman koji je tada rekao: ”Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost.”

    Prije 28 godina sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Ovim državama istoga dana istom odlukom  pridružile su se Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

    Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja - danom priznanja i ostalih članica EZ-a. (ma)