Prvi Karlovački

Dan hrvatskih knjižnica uz oprost zakasnine i akciju za studente u karlovačkoj knjižnici

Autor: Anamarija Radočaj

08.11.2020

Kultura

Dan hrvatskih knjižnica tradicionalno se održava 11. 11. u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji se ove godine održava pod motom "Razlistaj se!"

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac obilježava Dan hrvatskih knjižnica 2020. dvjema aktivnostima.

Svi oni koji su zaboravili ili nisu stigli vratiti posuđene knjige moći će to učiniti uz oprost zakasnine 11.studenog i to na tri lokacije – u Knjižnici za mlade od 9 do 19 sati, u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovac d 9 do 19 sati te u pokretnoj knjižnici (bibliobus i bibliokombi) na postajama koje se obilaze 11. studenoga.

Druga je aktivnost namijenjena studentima. U suradnji sa Studentskim zborom Veleučilišta u Karlovcu knjižnica provodi akciju učlanjenja studenata.

Projekt provodi Studentski zbor Veleučilišta u Karlovcu, a financiran je sredstvima javnog poziva Studentskog centra Karlovac za realizaciju studentskih projekata. Ovogodišnji projekt osigurava učlanjenje za 100 studenata, s ciljem uspostavljanja učinkovitih društvenih okvira za podršku čitanju, razvijanja čitalačke pismenosti, poticanja studenata na aktivno i kritičko čitanje te povećanja dostupnost knjiga i drugih čitalačkih materijala, kažu iz karlovačke knjižnice.

Svečana primopredaja iskaznica studentima održat će se 11. studenog u 11 sati na Informativno-posudbenom pultu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Svi studenti koji su iskazali interes prijavom Studentskom zboru Veleučilišta u Karlovcu mogu doći po svoju iskaznicu, a studentima koji su već postojeći članovi Knjižnice besplatno je obnovljena članarina za iduću godinu te mogu nastaviti koristiti knjižnične usluge.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih djelatnosti te upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica.

Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih. Svake se godine na Dan hrvatskih knjižnica najboljoj knjižnici dodjeljuje priznanje Knjižnica godine.

Hrvatsko knjižničarsko društvo u 2020. obilježava 10. godinu održavanja Dana hrvatskih knjižnica. Tom prigodom organizira digitalnu kampanju putem mrežne priče (web-story): Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice zablistaju!

Sudjelujte u digitalnoj kampanji i podržite razvoj knjižnica!

Kreirajte digitalnu priču, nacrtajte knjižnicu, najdražu knjigu ili najdraži lik iz priče ili snimite video zašto vam je knjižnica važna i kako vam pomaže rasti i razvijati se. Digitalnu priču pošaljite na adresu Hrvatskog knjižničarskog društva putem online obrasca. Najoriginalnije priče knjižnica će objaviti na zajedničkoj mrežnoj priči prigodom 10. obljetnice obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica.