Prvi Karlovački

Dan državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj: besplatni razgled postava i izložbi, 20% popusta na suvenire

Autor: Marta Marinović

26.05.2022

Kultura

Povodom obilježavanja Dana državnosti Muzej Domovinskog rata Karlovac -Turanj, u ponedjeljak, 30. svibnja, od 10 do 18 sati, organizira besplatan pregled svojih postava i izložbi.

Muzej je dom jedinstvenom stalnom postavu koji se sastoji od unutarnjeg i vanjskog dijela izložbe „Karlovac 1991. – 1995.”, a koji će ovom prigodom posjetitelji moći razgledati besplatno. Stalnom izložbom predstavljena je suvremena hrvatska povijest u kojoj se prepliću tema obrane grada Karlovca i života civila tijekom Domovinskog rata. Izložbu prati dvojezičan (hrvatsko – engleski) katalog, dostupni su audio vodiči, a za slijepe i slabovidne osobe tiskan je vodič na Brailleovu pismu. Uz stalnu izložbu posjetitelji će moći razgledati i izložbu fotografa Dinka Neskusila „Lica Karlovčana“. Kao ratni fotoreporter Karlovačkog tjednika Neskusil je snimio tisuće fotografija. Među tim fotografijama su i intrigantni portreti Karlovčana. Osobe koje je portretirao 90-ih godina fotograf je potražio 30 godina kasnije i ponovo fotografirao u istom ambijentu. Dan državnosti je posljednji dan za posjet Neskusilove fotografske izložbe, nakon čega će biti zatvorena, stoga preporučamo svim posjetiteljima da iskoriste priliku i u ponedjeljak ju posjete.

Na Dan državnosti u muzeju će biti održana stručna vodstva prilagođena različitim uzrastima, a tom prigodom će za posjetitelje biti otvorena i najzanimljivija bojna vozila sv. Juraj i Straško. Oba vozila pripadaju skupini  improviziranih borbenih oklopnih vozila koja su izrađivana u Hrvatskoj na početku Domovinskog rata, u vrijeme kada Hrvatska vojska nema oklopnih vozila i naoružanja.

Osim stručnih vodstava, za najmlađe će posjetitelje biti održana kreativno edukativna radionica „Knjiga o himni“. Kroz radionicu, koja će trajati dva školska sata, stariji predškolci te učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole izrađivat će ilustracije na temu himne Republike Hrvatske. Ilustracije inspirirane pojedinim kiticama pjesme „Lijepa naša domovino“ tehnikom tuš i pero i vodene boje, djeca će lijepiti na kolaž. Listovi će se zatim, zajednički uvezati u knjigu o himni. Za sudjelovanje je potrebno prijavit se na e-mail karlo.mandic@mgk.hr ili na broj telefona +385 98 957 1425. Broj mjesta na radionici je ograničen.

Povodom Dana državnosti posjetitelji će u muzejskoj suvenirnici moći ostvariti 20% popusta na kupovinu suvenira.