Porezi Grada Karlovca u kontekstu porezne reforme

Damir Mandić: Ukidanjem prireza udar na Grad Karlovac bit će velik, ali ne i dramatičan

VIŠE IZ RUBRIKE

Grad Karlovac

Umirovljenici dobit će u prosincu dodatak od Grada Karlovca 50 eura za mirovine do 470 eura

Porezi Grada Karlovca u kontekstu porezne reforme

 

Damir Mandić: Ukidanjem prireza udar na Grad Karlovac bit će velik, ali ne i dramatičan

 

U Maloj vijećnici Grada Karlovca danas je održana konferencija za novinare o porezima Grada Karlovca u kontekstu porezne reforme. Uvodno je o toj tematici govorila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović i to o tri ključne odluke koje se odnose na poreze koje utvrđuje grad Karlovac. Najprije je govorila o odluci kojom se ukida prirez.

-Jučer smo objavili javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tri ključne odluke, koje se odnose na poreze koje utvrđuje Grad Karlovac. Prva i ključna odluka je odluka o visini stopa poreza na dohodak prema izmjenama Zakon o lokalnim porezima. Prirez se ukida, Grad Karlovac je imao stopu prireza od devet posto i ta stopa donijet će Gradu u 2023. godini 2,8 milijuna eura. Stope poreza na dohodak do sada su se utvrđivale Zakonom o porezu na dohodak, a sada ih utvrđuje Gradsko vijeće u rasponima, koje propisuju zakoni. Niža stopa poreza na dohodak do sada je bila 20 posto i to je većina zaposlenih građana plaćala plus prirez, a sada se bez prireza ta stopa može utvrditi od 15 do 22,4 posto. Mi predlažemo da porezna stopa poreza na dohodak, ta niža stopa ostane nepromijenjena, odnosno ostane 20 posto, tako da iznos koji su građani plaćali kroz prirez ostane u njihovim džepovima, rekla je Lidija Malović.

Malović je istaknula da plaće zaposlenih građana koji su do sada plaćali porez i prirez mogu porasti od pet do pedeset eura mjesečno. Rekla je da će ta mjera umanjiti prihod grada, a povećati prihod građana. Malović je rekla nešto više i o drugoj odluci.

-Druga odluka odnosi se na lokalne poreze, u našem slučaju to su porezi Grada Karlovca. Do sada su se lokalnim porezima smatrali prirez, porez na kuće za odmor i porez na potrošnju. Porez na kuće za odmor može biti od 50 centi do 50 eura po kvadratnom metru. Grad Karlovac povećati će taj porez s osam kuna na dva eura po kvadratnom metru. Porez na potrošnju vratit će se s dva na tri posto, kazala je Malović.

Treća ključna odluka odnosi se na poreze u turizmu.

-Treća odluka je o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu. Do sada je bilo omogućeno da taj porez bude 1.500 kuna godišnje po jednom krevetu, odnosno po jednoj smještajnoj jedinici. U Karlovcu je taj porez iznosio 300 kuna po krevetu, odnosno 350 kuna po jednoj smještajnoj jedinici u kampu. Te su cifre vrijedile unutar grada, a u okolici, recimo u Tušiloviću, porez je bio dvostruko niži i sada će se zadržati taj reciprocitet. Umjesto maksimalnih 199 eura po jednom krevetu odnosno smještajnoj jedinici, mi predlažemo porez od 130 eura po jednom krevetu i 100 eura po smještajnoj jedinici u kampu, napomenula je Lidija Malović..

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić istaknula je da će Grad Karlovac isplatiti u prosincu podršku od 50 eura umirovljenicima koji imaju mirovinu do 470 eura.

-Moram napomenuti jednu važnu stvar za naše umirovljenike. U rebalansu proračuna naći ćemo mjeru podrške našim umirovljenicima. Odlučili smo da ćemo isplatiti umirovljenicima dodatak od pedeset eura i to onima koji imaju mirovinu do 470 eura. Za tu mjeru bit će rebalansom izdvojeno 250.000 eura. Vjerujem da će Gradsko vijeće na sjednici 9. studenog, kada će rebalans biti na dnevnom redu odobriti tu mjeru. Podrška umirovljenicima od 50 eura bila bi isplaćena u prosincu, rekla je Fočić.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da je bitno da će plaće zaposlenika rasti, da će udar na Grad biti velik, ali ne i dramatičan.

-Nama se čini da ove porezne izmjene jesu na tragu nastojanja da našim radnicima, zaposlenicima ostane više novca od njihove plaće, odnosno njihovog rada. Mogu spomenuti da smo mi od 2018. godine dva put smanjivali prirez, sa 14 na 12 posto, pa s 12 na 9 posto. Mi smo imali neku svoju logiku smanjivanja prireza, činjenica je da ga ovdje sukladno Zakonu ukidamo do kraja. Uvjereni smo da će plaće svih ljudi, koji rade u Karlovcu i dalje rasti, tako da ovaj udar na prihode Grada bit će velik, ali ne bi smio biti dramatičan, istaknuo je Mandić.