Prvi Karlovački

Damir Mandić: “Štrajk prosvjetara je opravdan, ali od jučer više nema smisla štrajkati”

Autor: Branko Obradović

28.11.2019

Karlovac

Na 30. sjednici Gradskog vijeća usvojen proračun za 2020. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu

Trideseta sjednica karlovačkog Gradskog vijeća održana je danas u Gradskoj vijećnici. Aktualni sat trajao je dva i pol sata, a vijećnici su postavili brojna pitanja, glavne teme i ovaj put bili su radovi na Borlinu na D6, most u Hrnetiću, računi za grijanje te vodu i odvodnju i smanjenje tlaka u vodovodu. SDP-ova vijećnica Željka Verner pitala je gradonačelnika što misli o štrajku prosvjetara.

-Ovaj štrajk definitivno je otvorio pravo pitanje u prosvjeti, a to su koeficijenti i razlog zašto prosvjetari štrajkaju je opravdan. To tvrdim i kao prosvjetni djelatnik i kao ravnatelj, štrajk je opravdan. Druga stvar, činjenica je da su se kod ovog štrajka, a ja govorom iz iskustva,  prosvjetari po prvi put oko nečega sami dogovorili, što je jako dobro. I treća stvar, jako bitna, nikada, od devedesete na ovamo ni jedna vlada Republike Hrvatske nije prosvjetarima ovoliko ponudila, koliko im je ponudila Vlada Andreja Plenkovića, nikada. To tvrdim kao čovjek iz prosvjete, rekao je Mandić.

Mandić je kazao da ima i rješenje za štrajk, ali da zna da ga ne bi prihvatili ni prosvjetari, ni sindikati.

-Zašto ga ne bi prihvatili, imamo slobodu, štrajkamo. Do jučer je imalo smisla štrajkati, od jučer više nema smisla štrajkati. Zašto, pod jednim uvjetom, da sindikati zajedno s Vladom potpišu da se do 1. ožujka napravi analiza koeficijenata i analiza složenosti poslova. Ne treba za to šest mjeseci, sindikati to već imaju pripremljeno, već trideset godina se priča o tome, ali onda moramo biti svjesni jedne stvari. Ne može biti isti koeficijent za nastavnika koji radi sa sedam ljudi, za nastavnika koji radi s 15 ljudi i za nastavnika koji radi s 25 ljudi. Zašto to sindikati ne otvaraju, ja ne znam, istaknuo je Damir Mandić.

Nakon aktualnog sata nastavljen je rad po točkama dnevnog reda. Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović predstavila je proračun za 2020. godinu, koji iznosi gotovo 370 milijuna kuna. Zaključno je govorio gradonačelnik Damir Mandić.

-U stvarnosti na ove novce, koje tu imamo, doći će novci sa strane. Znači, kod gospodarstva vidjeli ste u Odjelu za gospodarstvo nije zona Gornje Mekušje, tu je još nekih sedam milijuna kuna gore, znači to je ipak ulaganje u gospodarstvo. Kod infrastrukture, ovdje su samo novci, koji su vezani za gradski proračun, na njih dolazi još 300 milijuna kuna europskih VIK-ovih novaca. Ono što smo mi sebi stvarno dali u zadatak, to je da u ovoj financijskoj perspektivi od 2014. do 2021. godine, stvarno gdje god možemo pokupiti europski novac, da ga pokupimo. To je najjeftiniji novac, ali nije toliko jeftin, jer moramo osigurati sufinanciranje, rekao je gradonačelnik Mandić.

Damir Mandić istaknuo je da će po ovom proračunu Karlovac i iduće godine biti veliko gradilište.

-Kada smo rekli da će se u Karlovcu i sljedeće godine puno raditi, to ima svoje utemeljenje. Nastojimo držati financije pod kontrolom. Pročelnica je rekla da bi mogli dignuti još puno kredita. Ono što je činjenica, nas u sljedećoj financijskoj perspektivi čeka sufinanciranje od 30 posto, ne više od 15 posto kao nekad. Ono što mislim da je važno, u ovom proračunu su i naše ustanove i naše tvrtke. Zbog svih naših građana moram reći da nam je svima cilj u cijelom sustavu, u Gradskoj upravi i u tvrtkama i ustanovama maksimalno racionalno poslovati, ali imamo na umu da naše usluge moraju biti najkvalitetnije za najjeftiniji novac i ja mislim da ćemo mi u sljedećoj godini u tome uspjeti, kazao je Mandić.

Proračun za 2020. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu prihvaćen je s 13 glasova za. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Branko Obradović