Vijećnik Davor Petračić optužio gradonačelnika i Gradsku upravu da nemaju koncepciju vođenja grada, te da su nemarni i da rade štetu

Damir Mandić: "Petračiću, širite dezinformacije"

VIŠE IZ RUBRIKE

  U velikoj vijećnici Grada Karlovca održana je 21. sjednica karlovačkog Gradskog vijeća. Sjednica je počela aktualnim satom, a vijećnička pitanja postavilo je deset vijećnika. Čedomir Tatalović iz Živog zida kazao je da bi u prostorijama u Gradskoj upravi i u Gradskoj vijećnici umjesto fotografije prvog hrvatskog predsjednika, trebala biti fotografija sadašnje predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. Tataloviću je odgovorio gradonačelnik Damir Mandić.

  -Ovo pitanje već je bilo na sjednicama Gradskog vijeća. To je vaš stav. Moj stav je da na zidove ne stavljamo slike živih ljudi. Franjo Tuđman je toliko zadužio Hrvatsku i zaslužio je da mu je slika na zidu. Poštovanje prema predsjedniku Franji Tuđmanu je poštovanje prema svima onima, koji su stvarali hrvatsku državu, kazao je Mandić.

  Dubravko Golubić iz SDP-a kazao je da je bio u tvrtki Čistoća i provjerio dokumentaciju na osnovu koje je Nadzorni odbor imenovao Tomislava Polića direktorom.

  -Pregledao sam dokumentaciju i u njoj je potvrda o nekažnjavanju izvučena iz sustava e-građanin. Dakle, potvrda o nekažnjavanju postoji. Poslao sam upit Općinskom državnom odvjetništvu, koje mi je je odgovorilo da je u veljači 2018. godini po drugi put podignuta optužnica iz tog predmeta u kojem su Polić i druge osobe, rekao je Golubić.

  Na pitanje vijećnika Dubravka Golubića odgovorio je gradonačelnik Damir Mandić, koji je istaknuo da nisu imali potrebu provjeravati dokument kojeg je izdao Općinsku sud u Karlovcu.

  -Dokument o kojem vi govorite izdao je Općinski sud u Karlovcu. Logično je da mi ne provjeravamo dokumente Općinskog suda. Osobno ću još jednom provjeriti sve dokumente zajedno s Nadzornim odborom. Što se tiče samog predmeta na koji se odnosi optužnica, mislim da u cijeloj priči moramo pričekati pravorijek, kazao je Mandić.

  Vijećnik Davor Petračić kod postavljanja svojih pitanja, koja su bila vezana uz ruševne kuće u gradu, uređenje Zvijezde i gospodarenje otpadom, optužio gradonačelnika i Gradsku upravu da nemaju koncepciju vođenja grada, te da su nemarni i da rade štetu.

  -Bilo mi je danas zaista teško slušati o otpadu, jer se vidi da uopće nemate koncepciju. U Karlovcu je previše ruševnih kuća, koje su opasne za građane, u raspadu je i rodna kuća Dragojle Jarnević. Zar vi nemate alate, kojima bi prisilili vlasnike da nešto učine. Rekli ste da je moje rješenje infrastrukture Zvijezde dva puta skuplje od vašeg. Ja tvrdima da je moja plava varijanta bolja od vaše crvene. Napravit ćete štetu. Cijenim vas kao čovjeka, ali nemate koncepciju niti gospodarstva niti gospodarenja otpadom, rekao je vijećnik Petračić.

  Na napade vijećnika Davora Petračića odgovorio je dosta žestoko gradonačelnik Damir Mandić.

  -Vi danas uporno govorite vi nemate koncepciju, vi nemate koncepciju. Želite uvjeriti javnost da gradonačelnik nema koncepciju. Ne samo da niste u pravu, već bi i ja vas mogao pitati, koja je vaša koncepcija. Vaše reakcije se svode na to da uvjerite javnost kako gradonačelnik nije tehničke struke, pa ništa ne razumije. O čemu vi pričate. Sustav gospodarenja otpadom o kojem vi govorite je iz Nizozemske i Njemačke, koji se gradio godinama. Mi gradimo naš sustav. Cijelo vrijeme povlačite tezu kako vas ne uvažavamo, a uključili smo vas u izradu projektne dokumentacije infrastrukture Zvijezde. Mislim da nije dobro koristiti ovu govornicu za stručna prepucavanja. U sve ste bili uključeni. Širite dezinformacije. Gradonačelnik ima povjerenje u struku i svoje stručne službe, jedino tako se može voditi grad. Vi ste nas optužili da smo nemarni i da radimo štetu, mi vodimo brigu o gradu i radimo s konceptom. Ja nisam tehničke struke, ali to i nije preduvjet kod izbora gradonačelnika, odgovorio je Petračiću gradonačelnik Mandić.

  Nakon dužeg aktualnog sata na dnevnom redu sjednice bilo je četrnaest točaka, a između ostalog usvojena je Odluka o davanju jamstva Grada Karlovca za kreditno zaduženje tvrtke Gradska toplana. (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski