Jako nam je važno da Karlovac ostane urbanistički uređen grad, poručuje Mandić

Damir Mandić najavio izgradnju nove škole s dvoranom i vrtića u Luščiću, a sportsku dvoranu na ŠRC-u Korana

VIŠE IZ RUBRIKE

  HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Damir Mandić danas se na konferenciji za novinare na igralištu u prostoru bivše vojarne Luščić osvrnuo na promišljanja i vizije vezane uz urbanističke planove uređenja grada Karlovca koji su dio njihovog programa za naredno četverogodišnje razdoblje.

  -Trenutno je u postupku izrada dva urbanistička plana, Urbanistički plan bivše vojarne Luščić i Urbanistički plan ŠRC-a Korana. Naslijedili smo od naših prethodnika jako kvalitetno urbanističko promišljanje grada. Kada govorimo sa stručne strane, Karlovac je jedan od urbanistički najuređenijih gradova. Na tom tragu smo nastojali nastaviti, nastojali smo da upravo prateći te prethodne aktivnosti i da ova dva prostora koja su ustvari ključni prostori za razvoj našega grada u budućnosti prepustimo struci. Jasno, kada govorimo o prostorno planskoj dokumentaciji, ti planovi moraju u konačnici iznjedriti ono što gradu zaista i treba. Što se tiče Urbanističkog plana uređenja vojarne Luščić, već sada je izgledno da ćemo na ovom prostoru sigurno imati novu školu, sportsku dvoranu uz školu i novi vrtić. Oni će morati biti tih veličina kako bi najprije sva naša djeca imala mjesto u vrtiću neovisno o tome rade li im roditelji ili ne, odnosno da bi sve ostale škole, prije svega mislim na OŠ Grabrik i OŠ Dubovac mogle prijeći na jednosmjensku nastavu. Valja imati na umu da je Republika Hrvatska darovala veći dio ove vojarne Gradu Karlovcu pod uvjetom da to budu javni sadržaji. Ono što je na tom tragu i s naše strane vjerujemo da će to i struka podržati, tu će se sigurno pojaviti i jedan veliki javni prostor, možemo govoriti o jednom  javnom trgu. Ono što se sada već polako vidi, govorimo o  domu za starije i govorimo o prostoru koji bi bio namijenjen stanovanju. Kod stanovanja je jako važno imati na umu da ovdje ne može biti komercijaliziranog stanovanja u smislu da neki privatnik gradi stanove, tako da tu će se sigurno otvoriti prostor za Grad, da on u sklopu svojih programa promišlja na koji način osigurati, pogotovo stanove za mlade, izjavio je.

  Na upit zar nigdje nije planiran bazen, odgovorio je kako kampanji nisu komentirali bazen.

  -Rekao sam da što se tiče bazena da je naša ideja i vjerujem da je to onaj održivi element cijele te priče vezan uz geotermu. Ali da, Urbanistički plan uređenja Luščića pokazat će bazen u Luščiću, poručio je.

  Rekao je kako će oba plana će biti doneseni do kraja godine, te se osvrnuo i na Urbanistički plan ŠRC-a Korana.

  -Već sada je jasno da će se tamo sigurno pojaviti prostor za novu sportsku dvoranu koja je gradu potrebna i koja se veže uz sve ostale sportske sadržaje i to na neki način zatvara društveni vid razvoja našega grada, kazao je.

  Dodao je i kako je njihovo opredjeljenje ravnomjerno promišljati.

  -I onaj dio egzistencije, tu prije svega mislim na radna mjesta i u tom kontekstu smo već puno puta spominjali zonu Gornje Mekušje, jednako tako govorimo o Poslovnoj zoni Selce i na to se onda nadograđuju društveni sadržaji koji nas ovdje u bivšoj vojarni Luščić očekuju.

  Prije tri godine kada smo dobili od države ovaj prostor izašli smo u susret raznim udrugama, ali isto tako valja naglasiti da su i one izašle ususret Gradu Karlovcu i veliki dio postojećih objekata koji su vezani iz bivšu vojarnu stavili su u funkciju. Nama je u interesu da ti objekti u konačnici, kada se završi prostorno planska dokumentacija, imaju svoju svrhu. Mi smo s njima u stalnom kontaktu i njihove aktivnosti upućuju za potrebom za jednim sportskim centrom na ovom prostoru.

  Sve to iziskuje velika sredstva i svatko onaj tko kaže da će Grad Karlovac to na brzinu riješiti, po meni je u najmanju ruku površan. S druge strane, ide nam ne ruku što smo s Ministarstvom znanosti i obrazovanja naše projekte i ideju o jednoj smjeni u cijelom gradu, odnosno u vrtiću, stavili na stol i Ministarstvo je prihvatilo i novu školu i novi vrtić. Za sve ove ostale objekte morat ćemo pronaći vanjska sufinanciranja, a ja sam duboko uvjeren da je to i realno, naglasio je Mandić.

  -Promišljamo grad u svim segmentima, jako nam je važno da ostane urbanistički uređen grad, ali moramo imati i na umu da, kad razmišljamo o razvoju, moramo razumjeti što nas čeka. Naša vizija je da se svi ovi projekti i programi vežu uz demografiju i gospodarstvo, zaključio je.